Meky Žbirka zblízka alebo spoznajte legendárneho speváka v novom filme!
12 | 07 | 2020 I Timotej Dudka

Jeho meno a hity poznajú všetci, Žbirku samotného a jeho skutočný život pozná však málokto. Energický filmový portrét Meky, natočený Šimonom Šafránekom, ukazuje život populárneho speváka z tesnej blízkosti a v nečakaných súvislostiach aj s dávkou humoru, informuje portál Ocko.


Bol to vtedy jeden z najväčších šokov našej populárnej hudby! Po štrnástich nepretržitých víťazstvách Karla Gotta v ankete Zlatý slávik mu túto najprestížnejšiu hudobnú cenu Československa vyfúkol plachý okuliarnatý outsider, spevák Miro Žbirka z Bratislavy.

Písal sa rok 1982, Meky zažíval svoju vlastnú Beatlemániu, písal hity, ktoré žijú doteraz. Mimo reflektorov mal za sebou už niekoľko bolestivých momentov a pred sebou dlhú cestu plnú zvratov.



Čo všetko stretlo Mekyho Žbirku od chvíle, kedy po prvýkrát zobral do ruky gitaru, až do momentu, kedy svoj život odhalil filmárom? Býval dlhovlasým rockerom aj britským elegánom. Ešte pred dosiahnutím plnoletosti hrával ako muzikant na námestí v cudzine, zažil stratu brata, vyhadzov z kapely rovnako ako davy fanúšičiek, slávu a hudobné triumfy, má za sebou odchod do ústrania aj veľký návrat.

Ako sa vyrovnal s haváriou blízkej osoby a s obmedzeniami všemocnej komunistickej strany v čase socializmu? Film Meky rozpráva o úplnej oddanosti hudbe a viere vo vlastnú cestu, hoci často viedla inokade, než mu všetci odporučili. O tom, ako s eleganciou prekonať veľké spoločenské revolúcie i životné zvraty.

Režisér Šimon Šafránek, držiteľ Českého leva za dokument King Skate, vytvoril dynamický portrét hudobnej legendy s využitím Žbirkovej otvorenej spovedi, súčasných záberov a rozsiahleho archívneho materiálu.

Miro Žbirka o živote v socializme: Toto po mne chceli v Rusku!
Legendárny spevák Miro Žbirka dosiahol svetových úspechov a na hudobnej scéne sa pohybuje dlhé desiatky rokov. Spieval aj za socializmu, o čom nedávno porozprával, píše portál Stars24. Čítať ďalej
25 | 06 | 2020 | Timotej Dudka


„Snažili sme sa urobiť filmový portrét, aký tu nie je. Bez sentimentu a pátosu, zato s humorom. Energický a podvratný. S hlasnou muzikou, a predovšetkým pokiaľ možno úprimný a emocionálne, ľudský,“ prezradil režisér filmu Šimon Šafránek.

Čo prežil muž, ktorý napísal legendárne piesne ako Biely kvet, Atlantída, Čo bolí to prebolí a mnoho ďalších? Kto a aký je Meky?

„Mekyho sme sledovali takmer rok. Pripadá mi, že žije vo svojom vlastnom svete, kde hrá hlavnú úlohu hudba. Stále si pospevuje, notuje. Má osobitý, veľmi nákazlivý zmysel pre humor,“ prezrádza Šafránek.

Dara Rolins odkryla svoje príjmy: Koľko zarába mesačne a čo všetko musí obetovať?!
Keď ide o zárobky, známe tváre bývajú na slovo vskutku skúpe, Dara Rolins (47) ale tento problém nemá. Speváčka, ktorá sa preslávila už ako dieťa, prezradila, koľko si zarobí mesačne iba spevom. Čiastka je to naozaj astronomická, píše portál... Čítať ďalej
11 | 07 | 2020 | Timotej Dudka