Výsledky všetkých 217 testovaných klientov a zamestnancov prešovského Centra sociálnych služieb Vita Vitalis sú negatívne
11 | 07 | 2020 I SITA

Negatívnymi PCR testami na ochorenie COVID-19 už disponuje všetkých 217 otestovaných klientov a zamestnancov Centra sociálnych služieb na Volgogradskej ulici v Prešove.


Ako agentúre SITA potvrdila poverená riaditeľka centra Terézia Sisáková, v sobotu popoludní dostali informáciu o negatívnom teste aj u posledných dvoch klientov, na výsledky ktorých čakali. „Po tom čo boli negatívne všetky rýchlotesty, sme takýto výsledok očakávali, ale až keď nám všetky výsledky potvrdili, tak tomu veríme a sme radi,“ uviedla pre agentúru SITA Sisáková.

Zamestnanci a klienti CSS Vita Vitalis sú v karanténe po pozitívnom náleze na ochorenie COVID-19 lekára a zdravotnej sestry, ktorí v zariadení minulý týždeň ambulovali. Od stredy 8. júla sa priamo v zariadení nachádza v karanténe 175 ľudí, z toho 63 pracovníkov a 112 klientov. Ďalších 44 zamestnancov má domácu karanténu. Z nich dvaja, ktorí sa v čase vyhlásenia karantény nenachádzali doma, testy vykonané v centre neabsolvovali. Oboch vedenie zariadenia vyzvalo, aby sa takisto nechali otestovať.

Všetci zamestnanci a klienti absolvujú podľa Sisákovej opakovaný test predbežne v piatok 17. júla, do zverejnenia jeho výsledkov musia ostať v karanténe. „Situácia v zariadení je naďalej pokojná, sledovaný je zdravotný stav zamestnancov i prijímateľov. Platí naďalej zákaz vychádzok, návštev, zabezpečená je zvýšená dezinfekcia i dostatočný počet ochranných pomôcok. Dodržiavajú sa všetky hygienické a protiepidemické opatrenia,“ dodala k opatreniam hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja, ktoré je zriaďovateľom zariadenia, Daša Jeleňová.

Minimálna mzda by mala stúpnuť, rovná daň je nespravodlivá, tvrdí odborárka Uhlerová
Viceprezidentka Konfederácie odborových zväzov SR (KOZ SR) Monika Uhlerová trvá na zvyšovaní minimálnej mzdy aj v čase krízy. Hovorí ale, že komunikáciu s vládou považuje za neštandardnú a nevidí v nej reálne výstupy, ktoré by bolo možné uplatniť v... Čítať ďalej
11 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok