Rastúca neznášanlivosť pochádza z „hlbokej“ túžby po nájdení vlastného využitia
11 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Bojkot kultúry priťahuje ľudí, ktorí sa cítia izolovaní spoločnosťou a chcú byť súčasťou masívnej ortodoxie, ktorá dáva ich životu zmysel, uvádza sa v najnovšom kontroverznom otvorenom liste, ktorý podporila aj J. K. Rowlingová, informuje portál RT.


Rastúca neznášanlivosť voči myšlienkam a názorom, ktoré sa považujú za neprípustné, zväčšuje túžbu patriť k niečomu väčšiemu ako my, uviedol Roger Berkowitz, profesor politických štúdií a ľudských práv na Bard College.

V rozhovore pre RT vysvetlil, že „rozšírená masová existenčná osamelosť našej kultúry“ narušila spoločenské tradície do tej miery, že mnohí ľudia majú pocit, že „na svete nemajú zmysel“. V dôsledku toho existuje „hlboká potreba“ pristúpiť k „politickým alebo sociálnym hnutiam, ktoré dávajú nášmu životu zmysel“.

Avšak Berkowitz poukazuje na to, že nastáva problém, keď sa osobná identita stane závislou od vnímanej spravodlivosti hnutia. V takýchto prípadoch sa jednotlivci cítia osobne ohrození nápadmi, ktoré spochybňujú ich postoj.

Srbský minister obrany tvrdí, že protesty chcú vyvolať štátny prevrat a občiansku vojnu (VIDEO)
Násilné protesty, ktoré tento týždeň otriasli Belehradom a ďalšími mestami, boli „starostlivo pripravené“ a ich cieľom je zmocniť sa moci a vznietiť občiansku vojnu v Srbsku, tvrdí srbský minister obrany Aleksandar Vulin, informuje portál... Čítať ďalej
10 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Berkowitz sa stal terčom tohto úzkeho zmýšľania po tom, čo podpísal otvorený list, ktorý uverejnil časopis Harper's Magazine a ktorý kritizoval „módu pre verejnú hanbu a ignorovanie“, ako aj „tendenciu rozpúšťať zložité politické otázky s oslepujúcou morálnou istotou“. V liste, ktorý schválila skupina aktivistov, intelektuálov a ďalších osobností verejného života, sa vyhlasuje „nezhoda v dobrej viere bez nepriaznivých profesionálnych dôsledkov“.

Zdá sa však, že kritika listu sa sústredila skôr na údajné slabiny signatárov než na samotný list. Berkowitz tvrdil, že tieto druhy odpovedí boli „bez inteligencie a bez premýšľania“.

Obsah listu je pomerne jednoduchý. „Mali by sme viesť ráznu a otvorenú diskusiu“. To pre mňa nie je príliš kontroverzné. Ale väčšina kritikov to v skutočnosti nerieši. Oslovujú ľudí, ktorí podpísali tento list, a hovoria: „Ó, podpísala ho J.K. Rowlingová, alebo ho podpísal David Brooks, a títo ľudia sa nám nepáčia, a preto je to zlý list.“ To nie je argument, to je "atentát na charakter".

USA rušia zákazky spoločnostiam, ktoré používajú výrobky Huawei alebo výrobky iných čínske spoločnosti
Trumpova administratíva plánuje tento týždeň dokončiť nariadenia, ktoré zabránia vláde USA v nákupe tovaru alebo služieb od akejkoľvek spoločnosti, ktorá používa výrobky od piatich čínskych spoločností vrátane Huawei, Hikvision a Dahua, informoval... Čítať ďalej
10 | 07 | 2020 | Mário Martinka


Berkowitz tiež poznamenal, že veľa ľudí na verejnosti sa vracia k „autocenzúre“, aby sa vyhlo hnevu internetového davu. Účelom listu bolo ukázať, že treba premyslieť ortodoxný názor, že „existujú ľudia, ktorí pri vás budú stáť, iba ak budete podporovať ich názory“.

Profesor tiež nesúhlasil s myšlienkou, že tí, ktorí tento list podpísali, sa jednoducho snažili chrániť pred kritikou. „Mnoho ľudí, ktorí tento list podpísalo, boli prepustení alebo kritizovaní a spravili by sme to opäť. Nepodpisujeme tento list, aby sme sa chránili. Sme na to zvyknutí,“ poznamenal Berkowitz.

Hoci povedal, že nemá „žiadne ilúzie“ o nebezpečenstvách, ktoré predstavuje bojkot kultúry, akademik vyjadril nádej, že „tichá väčšina“ bude tlačiť späť proti „malej a vokálnej menšine“.

Komisia OSN pre Sýriu nikdy v Idlibe nebola a je posadnutá obviňovaním Damasku, prehlásil Lavrov
Vyšetrovacia komisia OSN pre Sýriu sa spoliehala na neoveriteľné zdroje z tretích krajín a je posadnutá obviňovaním Damasku, uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov potom, čo bola sýrska vláda obvinená z „vojnových zločinov“ v... Čítať ďalej
09 | 07 | 2020 | Marek Molnár