Plán Matovičovho kabinetu počíta s prijatím 332 zákonov a nariadení
11 | 07 | 2020 I SITA

Vláda Igora Matoviča (OĽaNO) v rámcovom pláne legislatívnych úloh na roky 2021 až 2023 počíta s prijatím 204 zákonov a nariadení. Ide o jeden z kľúčových dokumentov vlády, ktorý bol v medzirezortnom pripomienkovom konaní.


Najviac zákonov 114 by mal kabinet prijať v roku 2021. V roku 2022 je zatiaľ plánovaných 57 noriem a v predvolebnom roku 2023 by mala vláda prijať 33 zákonov. Známy je tiež plán legislatívnych úloh vlády na druhý polrok tohto roka, kedy by mal kabinet prijať 128 zákonov a nariadení. Tento rok v decembri sa počíta s prijatím veľkého počtu vládnych nariadení, ktorými sa vyhlásia viaceré prírodné rezervácie či chránené areály v regiónoch Slovenska. Celkovo by tak mal kabinet prijať do konca volebného obdobia 332 zákonov a nariadení.

Právnik a bývalý vicepremiér pre legislatívu Ivan Šimko považuje plán legislatívnych úloh za pretransformovanie programového vyhlásenia vlády do návrhov zákonov na konkrétny rok. Ide o akúsi cestovnú mapu vlády na celé volebné obdobie. Je pravdepodobné, že počet zákonov, ktoré chce vláda prijať, sa bude ešte meniť a dopĺňať.

„Nie je vylúčené, že ministri prídu s nejakou iniciatívou alebo situácia si vyžiada prijatie zákona, ktorý v pláne legislatívnych úloh nie je,“ ozrejmil Šimko. Dodal, že treba počítať aj s poslaneckými návrhmi zákonov, ktoré prijme parlament.

Druhá vlna ešte neprišla. Zatiaľ
Stúpajúce čísla nových potvrdených prípadov Covid-19 tento týždeň vyvolali rozruch. Objavili sa úvahy o „druhej vlne“ a možnosti sprísnení opatrení. Čítať ďalej
11 | 07 | 2020 | Natália Sollárová


V septembri tohto roka by sa mal napríklad dostať na program zákon o exekučnej amnestii. V októbri príde na rad zákon o výstavbe, ktorý má zjednodušiť a urýchliť výstavbu.

V prvom štvrťroku roka 2021 sa počíta s novelou zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Ministerstvo školstva má predložiť novelu školského zákona, ktorá bude riešiť zavedenie novej učebnicovej politiky vrátane otvorenia trhu s učebnicami či reformu výchovného poradenstva.

V druhom štvrťroku roka 2021 rezort kultúry predloží zákon o sponzorstve v kultúre, ktorý by mal zvýšiť podiel skromných zdrojov v kultúre vrátane obnovy kultúrnych pamiatok. Rezort spravodlivosti pripraví novelu Občianskeho zákonníka. Tá má skvalitniť legislatívu v oblasti majetkových práv, týkajúcu sa osôb žijúcich v spoločnej domácnosti.

Prítomnosť ruských agentov na Slovensku potvrdili už aj politici
Nový minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) potvrdil, že jeho predchodcovia na rezorte ale aj predchádzajúce vlády vedeli, že na našom území realizujú cudzie mocnosti rôzne aktivity. Rusko svojich spolupracovníkov verbuje rôznymi spôsobmi a v súlade... Čítať ďalej
11 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok


Pôjde o normu, ktorá má zrejme zlepšiť aj situáciu osôb rovnakého pohlavia. Na program sa dostane aj zákon o lobingu. Zaviesť sa má osobitný register lobistov s údajmi o tom, v ktorých veciach plánujú vykonávať lobing, aj s informáciami o ich klientoch, nákladoch a odmene pre lobistov.

V treťom štvrťroku roka 2021 rezort vnútra predloží novelu zákona o volebnej kampani. Okrem iného by mala riešiť zodpovednosť za porušenia zákona a upraviť kampaň na sociálnych sieťach.

V roku 2022 by sa mala vláda zaoberať zmenou zákona o podmienkach výkonu volebného práva. Vychádzať bude z programového vyhlásenia kabinetu, aby občania, ktorí sa zúčastnia volieb do parlamentu, získali desaťpercentnú zľavu z poplatkov štátu a riešiť by mal tiež elektronickú registráciu voličov vo voľbách do parlamentu zo zahraničia prostredníctvom inteligentnej aplikácie. V predvolebnom roku 2023 by napríklad novela zákona o zdravotných poisťovniach mala naplniť zámer vládneho programu znížiť doplatky za lieky.

Pri dopravnej nehode pri obci Horná Strehová sa zranilo šesť ľudí (foto)
Pri nehode troch vozidiel zasahovali hasiči z Veľkého Krtíša a Lučenca. Čítať ďalej
10 | 07 | 2020 | Peter Haluza, TASR