Meteorológovia varujú v sobotu pred silným vetrom, horúčavami i búrkami
11 | 07 | 2020 I TASR

Slovensko môže v sobotu miestami potrápiť silný vietor, horúčavy i výskyt búrok s krúpami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) preto vydal výstrahy prvého stupňa.


Vysoké teploty očakávajú meteorológovia v okresoch Veľký Krtíš, Lučenec, Rimavská Sobota, Revúca, Rožňava, Gelnica, Košice mesto a Košice-okolie, Trebišov, Vranov nad Topľou, Michalovce a Sobrance. Maximálna teplota vzduchu tu môže dosiahnuť 33 stupňov Celzia.

SHMÚ vydal pre tieto okresy výstrahu prvého stupňa, keďže očakávaná teplota nie je v danej ročnej dobe a oblasti nezvyčajná, no pravdepodobnosť nadmerného zaťaženia organizmu u niektorých osôb je vysoká. Ústav varuje, že vysoká teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov.

Silný vietor, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu, očakávajú v sobotu meteorológovia v Bratislavskom, Trnavskom, Nitrianskom, Trenčianskom a Košickom kraji. SHMÚ preto vydal výstrahu prvého stupňa. Táto rýchlosť vetra totiž predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity a môže spôsobiť škody menšieho rozsahu.

Zdravotnícke vybavenie za milión eur má slúžiť policajtom a hasičom na boj s koronavírusom
Komplexná centrálna záchranná služba by ministerstvu vnútra mala dodať zdravotnícky a farmaceutický materiál a ochranné pracovné prostriedky v celkovej hodnote jedného milióna eur. Čítať ďalej
11 | 07 | 2020 | SITA


SHMÚ varuje aj pred vetrom na horách, nad pásmom lesa, v Banskobystrickom, Žilinskom a Prešovskom kraji. Tu platí výstraha prvého stupňa pred vetrom, ktorý môže dosiahnuť krátkodobo v nárazoch rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu. Predstavuje to potenciálne nebezpečenstvo najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo.

Meteorológovia varujú na väčšine územia Slovenska aj pred výskytom búrok s krúpami. Pre Žilinský, Banskobystrický, Prešovský, Nitriansky, Košický a Trenčiansky kraj preto SHMÚ vydal na sobotu výstrahu prvého stupňa.

S búrkami môžu byť podľa meteorológov spojené krátkodobé, no intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny zrážok dosiahnuť 20 až 40 milimetrov a nárazy vetra rýchlosť 65 až 85 kilometrov za hodinu. Rovnako je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a môže dôjsť aj k stekaniu vody zo svahov či zatápaniu pivníc a podchodov.

Dara Rolins odkryla svoje príjmy: Koľko zarába mesačne a čo všetko musí obetovať?!
Keď ide o zárobky, známe tváre bývajú na slovo vskutku skúpe, Dara Rolins (47) ale tento problém nemá. Speváčka, ktorá sa preslávila už ako dieťa, prezradila, koľko si zarobí mesačne iba spevom. Čiastka je to naozaj astronomická, píše portál... Čítať ďalej
11 | 07 | 2020 | Timotej Dudka