Medzinárodní investori kupovali mafiánske dlhopisy ’Ndranghety
11 | 07 | 2020 I Jaroslav Fabok

V Taliansku vypukol ďalší verejný škandál spojený s mafiou. Medzinárodní investori skupovali dlhopisy, ktoré boli istené majetkom najmocnejšej talianskej mafie, ’Ndranghety, píše portál Investigace.cz. 


Medzi rokmi 2015 a 2019 boli takto predané dlhopisy v celkovej výške približne jednej miliardy eur. Tie ale mali byť istené takzvanými „špinavými peniazmi“ alebo výnosom z trestnej činnosti ’Ndranghety. So správou prišiel po analýze finančných a právnych dokumentov britský denník The Financial Times. 

Dlhopisy vznikli z nezaplatených faktúr, ktoré talianskym orgánom verejného zdravia (ako napríklad ministerstvu zdravotníctva alebo hygienickej stanice) vystavili spoločnosti poskytujúce lekárske služby. Väčšina  týchto faktúr bola sekuritizovaná legitímne, časť faktúr ale na dlhopisy previedli spoločnosti ovládané klanmi ’Ndranghety, ktorým sa nejakým spôsobom podarilo vyhnúť kontrolám prania špinavých peňazí. 

Niektoré dlhopisy tak vydal napríklad utečenecký tábor v Kalábrii v oblasti južného Talianska, ovládaný touto mafiánskou organizáciou. Príslušníci mafie boli potom odsúdení za krádež desiatok miliónov eur z fondov Európskej únie na pomoc utečencom. 

Dôchodcu na hubách prepadli deti!
Mladiství delikventi dôchodcu bili a poštvali proti nemu aj troch psov, ktorých priviedli. Čítať ďalej
10 | 07 | 2020 | TASR


Do dlhopisov investovali najmä penzijné fondy, hedžové fondy a rodinné kancelárie, ktoré sa obzerali po zaujímavých spôsoboch zárobku s vysokou návratnosťou v dobe rekordne nízkych úrokových sadzieb.

Medzi najvýznamnejších kupcov týchto dlhopisov vydaných ’Ndranghetou patrila jedna z najväčších európskych súkromných bánk, talianska Banca Generali. Tá spadá pod taliansku poisťovňu Assicurazioni Generali. 

Banka vyhlásila, že o žiadnych problémoch s dlhopismi, ktoré nakúpila pre svojich klientov, nevedela. Údajne sa spoliehala na sprostredkovateľov nákupu, že si prípadné pranie špinavých peňazí postrážia. 

’Ndrangheta je jednou z najznámejších, najväčších a najobávanejších mafií na svete. V súčasnosti ju tvoria stovky ’ndrin (jednotlivých klanov) po celom svete, ktoré sa zameriavajú najmä na pašovanie drog a pranie peňazí. Podľa odhadov Europolu generuje dokopy zhruba 44 miliard eur ročne. 

Ochráni Vás rúško na tvár pred COVID-19 ? Tu je 5 najväčších mýtov o rúškach
Jedna štúdia dospela k záveru, že nosenie rúška od apríla do mája odvrátilo 230 000 prípadov koronavírusu Čítať ďalej
10 | 07 | 2020 | Mário Martinka