Chorvátsko zaznamenalo v sobotu rekordný denný prírastok prípadov nákazy novým koronavírusom
11 | 07 | 2020 I TASR

V Chorvátsku bude od pondelka povinné nosenie rúšok v obchodoch a ďalších uzavretých verejných priestoroch.


Informovala o tom v sobotu agentúra Reuters. Chorvátsko zaznamenalo v sobotu rekordný denný prírastok prípadov nákazy novým koronavírusom. Väčšina zo 140 nových prípadov bola zaznamenaná v hlavnom meste Záhreb a vo východných oblastiach krajiny.

Od pondelka 13. júla budú musieť rúška nosiť zamestnanci aj zákazníci v obchodoch, personál aj návštevníci nemocníc. Rovnaká povinnosť bude platiť aj pre zamestnancov barov a reštaurácií a ďalších prevádzok poskytujúcich služby, v ktorých prichádza personál do blízkeho kontaktu so zákazníkmi.

Opatrenie prijal v piatok, ešte pred sobotňajším rekordným prírastkom nakazených, chorvátsky národný krízový tím pre ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus. Oficiálne miesta o tomto kroku informovali až v sobotu.

Remišová sa bude uchádzať o post predsedníčky strany Za ľudí
Podpredsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová, ktorá je vicepremiérkou a ministerkou investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR, sa bude uchádzať o post predsedníčky tejto koaličnej strany. Čítať ďalej
11 | 07 | 2020 | TASR


Už niekoľko týždňov platí v Chorvátsku povinnosť nosiť rúška vo verejnej hromadnej doprave. Počas jarných mesiacov sa chorvátskym úradom za pomoci reštriktívnych opatrení podarilo úspešne zamedziť šíreniu koronavírusovej infekcie. Začiatkom júna v krajine pribúdalo len niekoľko prípadov denne a v niektoré dni dokonca žiadne. V posledných týždňoch však začal počet nakazených opäť výraznejšie stúpať.

Podľa sobotňajších správ miestnych médií v Chorvátsku momentálne evidujú viac ako 500.000 turistov, z toho približne 430.000 zo zahraničia: z Nemecka, Slovinska, Českej republiky, Poľska, Rakúska, Slovenska a Maďarska. Medzi zahraničnými návštevníkmi, ktorí dovolenkujú na pobreží Jadranského mora, však bolo zatiaľ zaznamenaných len veľmi málo prípadov nákazy.

Za posledných 24 hodín v Chorvátsku potvrdili ďalších 140 prípadov infekcie (po vykonaní 1322 testov), čím sa ich celkový počet zvýšil na 3672. Počet mŕtvych sa zvýšil o jedného na celkových 118. Aktívnych prípadov nákazy je v krajine momentálne 1088; pričom 124 chorých sa lieči v nemocniciach a traja z nich sú napojení na pľúcnu ventiláciu. V domácej karanténe je aktuálne 4756 osôb, píše agentúra HINA.

Minimálna mzda by mala stúpnuť, rovná daň je nespravodlivá, tvrdí odborárka Uhlerová
Viceprezidentka Konfederácie odborových zväzov SR (KOZ SR) Monika Uhlerová trvá na zvyšovaní minimálnej mzdy aj v čase krízy. Hovorí ale, že komunikáciu s vládou považuje za neštandardnú a nevidí v nej reálne výstupy, ktoré by bolo možné uplatniť v... Čítať ďalej
11 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok