Výber prednostov sa môže hnutiu OĽaNO vypomstiť, nachádzajú sa v ňom aj kontroverzné mená
10 | 07 | 2020 I Jaroslav Fabok

V snahe o odpolitizovanie nominácií prednostov okresných úradov (OÚ) navrhlo OĽaNO na tieto posty vlastných kandidátov. Okrem iných sa medzi kandidátmi nachádza aj nominant, ktorý bol predtým predstaviteľom Slovenskej ľudovej strany Andreja Hlinku či adeptka, ktorá zdieľala hoaxy aj kritiku Igora Matoviča. 


„Mnohé z nominácií sa dajú označiť ako prekvapivé a časť z nich je viac ako diskutabilná… Neviem, či si miestni funkcionári OĽaNO, pokiaľ takí vôbec existujú, dali tú námahu a sami si týchto ľudí preverili,“ povedal pre regionálny denník Korzár politológ Tomáš Koziak, rektor Vysokej školy politických a spoločenských vied v českej Kutnej Hore. 

Koziak si myslí, že ak má niektorý z kandidátov rovnaké názory na históriou ako Kotleba, alebo ak vidí svet ako Harabin, nehovorí to o najlepších predpokladoch k tomu, aby zastával takúto funkciu vo verejnej správe. 

Týka sa to aj Jany Tóthovej, ktorá patrí medzi 70 kandidátov na prednostov OÚ, ktorých vládne hnutie vybralo. Tóthová v posledných parlamentných voľbách kandidovala za stranu Vlasť Štefana Harabina. 

V minulosti na facebooku zdieľala napríklad aj
Hromadný úhyn vtákov v Haagu nespôsobil test 5G siete. Išlo o dezinformáciu
Na sociálnych sieťach sa nedávno začal šíriť dva roky starý článok, ktorý spája hromadný úhyn škorcov v holandskom Haagu s testovaním 5G siete. Dezinformáciu koncom minulého roka šíril nechtiac aj Hlavný denník. Článok bol redakciou po zistení... Čítať ďalej
11 | 05 | 2020 | Jaroslav Fabok
o hromadnom úhyne vtákov v Holandsku po testoch 5 G siete. Nevyhla sa ani kritike premiéra keď ešte v apríli napísala, že „Matovič je zbabelec, ktorý sa bojí prevziať zodpovednosť.“

Matovič ma sklamal, tvrdí Kiska
Podľa exprezidenta Andreja Kisku strane Za ľudí výrazne uškodilo, že do vlády vstúpila aj s hnutím Sme rodina. Kiska bol podľa vlastných slov presvedčený, že premiér Igor Matovič na Borisa Kollára (Sme rodina) v koalícii dohliadne. Napokon ho však... Čítať ďalej
10 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok


Košický poslanec NR SR Vojtech Tóth v tejto súvislosti hovorí, že nejde o finálnu zostavu kandidátov na funkciu prednostov OÚ ale iba o predvýber. „Považujem za dôležité spomenúť, že ide o tzv. predvýber a o konečnom rozhodnutí bude verejnosť informovaná po 10. júli,“ vysvetlil Tóth. 

Podľa politológa Koziaka však ideologické pozadie kandidátov nie je jediným problémom. Tvrdí, že niektorí z nich nemajú žiadne skúsenosti s riadením úradu alebo nejakého pracovného tímu. „To môže byť pre OĽaNO nášľapnou mínou, ktorá môže vybuchnúť v krátkej budúcnosti, keď sa ukáže, že na dôležité posty nominovali ľudí, ktorí nemajú ani základnú potuchu, akým spôsobom OÚ fungujú,“ predikuje Koziak. 

Smer, ktorým sa OĽaNO vydalo, považuje za politizáciu štátnej správy rovnako, ako k tomu dochádzalo aj pri vládach predchádzajúcich. O kandidátoch hovorí ako o politických nominantoch, pričom o odpolitizovaní OÚ by podľa neho bolo možné hovoriť vtedy, ak by prebehli transparentné výberové konania, do ktorých by sa mohol prihlásiť ktokoľvek, pod dozorom odbornej komisie. 

Rezort práce a sociálnych vecí pripravuje návrh zákona o osobnom dôchodkovom produkte
Novým zákonom by sa mali vytvoriť podmienky pre poskytovanie štandardizovaného produktu osobného sporenia jednotlivcov na dôchodok. Čítať ďalej
10 | 07 | 2020 | Peter Haluza, SITA