Prírode blízke hospodárenie v lesoch je liekom pre rozpad smrečín, tvrdí Mičovský
10 | 07 | 2020 I SITA

Prírode blízke hospodárenie v slovenských lesoch (PBHL) je liekom pre rozpad smrečín. Vzorom pre Slovensko môže byť v tomto smere starostlivosť o lesy vo Švajčiarsku, Slovinsku, Nemecku alebo Rakúsku.


„PBHL zadržiava vodu v krajine, pozitívne ovplyvňuje klímu, nevysušuje pôdu a chráni vzácnu lesnú pôdu,“ uviedol to v piatok minister pôdohospodárstva SR Ján Mičovský, ktorý navštívil Oravu ako územie známe práve rozpadom smrečín.

Smreky hynú, pretože sa mení klíma, otepľuje sa, podkôrny hmyz im ubližuje a veľký vplyv majú podľa rezortu pôdohospodárstva aj emisie a vietor. Bojovať proti tomuto stavu sa dá chémiou, ktorú Slováci podľa agroministerstva nechcú, alebo aktívnym manažmentom PBHL. Počas piatkového výjazdu si prítomní pozreli typický oravský rozpad smrečín, ale aj svetielko nádeje – lesné porasty v katastrálnom území Oravskej lesnej. A práve tento kúsok Oravy je známy krásnym diferencovaným lesom bohatým na dreviny.

Dôvodom tohto lesa je podľa Mičovského PBHL, ktoré kopíruje procesy pralesa a je súčasťou moderného lesníctva. Jeho výsledkom je veľa stromov a málo holín. Ťažba dreva nevyhnutne patrí k starostlivosti o lesy. Avšak prírode najbližší je výberkový spôsob ťažby: lesník vyberá strom z lesa individuálne a šetrne s kvalitnou technikou. Problémom PBHL je však premnožená zver, ktorá ničí mladé stromčeky. Riešením je podľa agroministra znižovanie stavov raticovej zveri, čo bude súčasťou novely zákona o poľovníctve.

Tému duševného zdravia treba naliehavo riešiť, pripravujeme reformu, tvrdí Krajčí
Tému duševného zdravia potrebuje spoločnosť naliehavo riešiť, upozorňuje minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO). Avizuje preto reformu, ktorej cieľom je rozvíjať komunitnú psychológiu. Čítať ďalej
10 | 07 | 2020 | TASR


„Z celkovej výmery lesov na Slovensku (2 mil. ha) sú len približne 2 %, ktoré využívajú PBHL. Dôvodom sú hlavne financie, keďže PBHL je finančne náročnejšie. Je nevyhnutné dofinancovať lesné hospodárstvo. Územie Odštepného závod Námestovo je vhodným príkladom správneho hospodárenia v lese. Dôležitou skutočnosťou je aj ustálená populácia hlucháňa hôrneho v tomto území, ktorému takýto typ lesa vyhovuje. Jeho biotop pozostáva zo živých smrekov a čistiniek, starých aj nových stromov. Nevyhovuje mu hustý les, v ktorom nemôže lietať,“ uviedol generálny

Na piatkovom terénnom stretnutí tiež prítomní odborníci z Národného lesníckeho centra prezentovali moderné lesnícke technológie, ktoré dokážu rýchlo identifikovať choré stromy. Vďaka nim môže lesník včas zasiahnuť a vytiahnuť z lesa infikovaný strom a zabrániť tak rozpadu celého lesa. Ide hlavne o satelitné, letecké a dronové snímky.

Pojem „Prírode blízke hospodárenie v lesoch“ je v našom zákone ukotvený od roku 2019. Príkladov PBHL nájdeme u nás zatiaľ pomerne málo - ide o vybrané lokality v rámci Lesov SR š.p.: okres Gelnica, Námestovo, Prievidza, Brezno, Prešov; obecné lesy Stará Myjava a Veľký Folkmar, Mestské lesy Banská Bystrica a Košice. A to je aj dôvod prečo je v programovom vyhlásení vlády ukotvené zvýšenie podielu PBHL na Slovensku.

Kolíková chce zrušiť sudcovskú imunitu, nechce však trestať právny názor
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) chce z ústavy vyňať ustanovenie o sudcovskej rozhodovacej imunite, nechce ich však trestať za právny názor. Zrušiť chce aj nutnosť súhlasu Ústavného súdu na väzobné stíhanie sudcov. Uviedla to na... Čítať ďalej
10 | 07 | 2020 | TASR