Poslanci pokračujú v diskusii o potratoch
10 | 07 | 2020 I TASR

Podpredseda Národnej rady (NR) SR Peter Pellegrini (nezaradený) otvoril štvrtý rokovací deň deviatej schôdze parlamentu. Poslanci pokračujú v diskusii k novele zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá upravuje oblasť potratov. Písomne prihlásených do diskusie k návrhu z dielne OĽaNO je ešte niekoľko poslancov.


Richard Vašečka (OĽaNO) ako jeden z predkladateľov tvrdí, že ich návrh nezakazuje a nemoralizuje, ale ponúka riešenia. Podotkol, že na Slovensku doteraz platí zastaraný komunistický a barbarský zákon, ktorý umožňuje "zabíjať deti na požiadanie". Dodal, že sloboda neznamená možnosť vyberať si zlé. "Potrat nie je riešenie, potrat nie je slobodná voľba. Potrat je zlá voľba, pretože nerešpektuje právo na život," uviedol. Dodal, že v minulosti sa aj liberáli zhodli na tom, že potrat je zlý.

Považuje za dobré odrádzať ľudí od interrupcie a dať im dostatok informácií, aby sa vedeli rozhodnúť. Zákon podľa neho hovorí o tom, že sú aj iné možnosti a ponúka pomoc najmä v komplikovaných situáciách. Označil ho za motiváciu a prevenciu. "Aby si ľudia vybrali život a nie smrť dieťaťa. Chceme, aby sa o potratoch prestalo zavádzať, preto chceme aj lepšie štatistické údaje," uviedol s tým, že sa často hovorí o tom, že dôvodom interrupcií je chudoba.

Zbraňové amnestie sa ukázali ako účinný prostriedok, tvrdí Lučanský
Zbraňové amnestie sa ukázali ako účinný prostriedok pri objasňovaní trestných činov so zbraňou. Pre TASR to uviedol policajný prezident Milan Lučanský, ktorý zastáva názor, že na Slovensku by mala byť vyhlásená v poradí už štvrtá zbraňová... Čítať ďalej
10 | 07 | 2020 | TASR


Andrej Stančík (OĽaNO) skonštatoval, že debata by mohla byť citlivejšia. Súhlasí s Vašečkom, že liberáli aj konzervatívci netvrdia, že potrat je dobrý. Nesúhlasí však s tým, čo Vašečka hovoril o slobode. Podľa neho nie je fundamentom slobody vybrať si len medzi dobrým a zlým. Myslí si, že potrat by mal ostať rozhodnutím ženy a mala by ju v tom podporovať aj legislatíva.

Ján Podmanický (nezaradený) považuje za problém pri takýchto zákonoch aj argumenty, že ich presadzujú a bojujú za ne len muži. Podmanický podotkol, že aj muž má právo o tom hovoriť, pretože aj on je rodič.

Medzinárodné vlaky budú jazdiť cez úsek Štúrovo - Szob od pondelka
Medzištátna železničná osobná diaľková doprava cez slovensko-maďarský hraničný úsek Štúrovo - Szob na trati Bratislava - Nové Zámky - Budapešť bude obnovená od pondelka 13. júla. Čítať ďalej
10 | 07 | 2020 | SITA