Poslanci počas prvých dní deviatej schôdze odvolávali Kollára, diskutovali aj o interrupciách
10 | 07 | 2020 I SITA

Poslanci Národnej rady SR (NR SR) počas prvých štyroch dní deviatej schôdze odvolávali Borisa Kollára (Sme rodina) z funkcie predsedu parlamentu.


Začali tiež rozpravu k novele zákona vládneho hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO), ktorá upravuje podmienky, za akých môže žena pristúpiť k umelému prerušeniu tehotenstva. Členovia zákonodarného orgánu taktiež zvolili pre Súdnu radu SR siedmich kandidátov na členov disciplinárnych senátov. Schôdza pokračuje v utorok 14. júla o 09:00.

Predseda NR SR Boris Kollár podal v úvode deviatej schôdze pre kauzu diplomovej práce návrh na svoje odvolanie z funkcie. Zákonodarcovia ho však napokon podržali vo funkcii, keďže za jeho odvolanie hlasovalo iba päť poslancov. Potrebný je pritom súhlas nadpolovičnej väčšiny všetkých poslancov, teda minimálne 76.

Na tajnom hlasovaní sa nezúčastnili poslanci koaličnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) a väčšina poslaneckého klubu strany Za ľudí, ktorí predsedu parlamentu opakovane vyzývali, aby vyvodil politickú zodpovednosť a odstúpil zo svojej funkcie. Kollár sa navyše pri svojej obhajobe dostal do slovnej potýčky s podpredsedom parlamentu a strany Za ľudí Jurajom Šeligom, ktorého označil za „odporného farizeja".

Kolíková chce zrušiť sudcovskú imunitu, nechce však trestať právny názor
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) chce z ústavy vyňať ustanovenie o sudcovskej rozhodovacej imunite, nechce ich však trestať za právny názor. Zrušiť chce aj nutnosť súhlasu Ústavného súdu na väzobné stíhanie sudcov. Uviedla to na... Čítať ďalej
10 | 07 | 2020 | TASR


V úvodný rokovací deň zároveň zložili poslanecký sľub dve poslankyne strany Za ľudí Andrea Letanovská a Miriam Šuteková. Nastúpili ako náhradníčky za Veroniku Remišovú a Vladimíra Ledeckého, ktorí boli menovaní do čela nového ministerstva pre investície, regionálny rozvoj a informatizáciu.

Poslanci začali aj rozpravu k novele zákona hnutia OĽaNO upravujúcej podmienky, za akých smie žena pristúpiť k interrupcii. Novela zákona o zdravotnej starostlivosti prináša podľa poslankyne Anny Záborskej (OĽaNO) zavedenie nových podporných a sociálnych opatrení v snahe predísť umelému prerušeniu tehotenstva.

Poslanci chcú presadiť, aby žena mala dlhší čas na premyslenie si umelého potratu, namiesto 48 hodín navrhujú 96 hodín. Richard Vašečka (OĽaNO) v parlamentnej rozprave povedal, že potrat nie je riešenie, je „zlá voľba, pretože nerešpektuje právo na život“. Podľa poslanca by mali byť preto potraty zakázané. Jana Cigániková (SaS) zasa zdôraznila, že ženy nie sú schránky na rodenie detí.

Rezort práce a sociálnych vecí pripravuje návrh zákona o osobnom dôchodkovom produkte
Novým zákonom by sa mali vytvoriť podmienky pre poskytovanie štandardizovaného produktu osobného sporenia jednotlivcov na dôchodok. Čítať ďalej
10 | 07 | 2020 | Peter Haluza, SITA


Členovia zákonodarného orgánu vo štvrtok 9. júla zvolili pre Súdnu radu SR siedmich kandidátov na členov disciplinárnych senátov. Naopak, ani na ôsmy pokus nezvolili predsedu opozičnej strany Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Mariana Kotlebu do čela výboru NR SR na kontrolu činnosti vojenského spravodajstva.

Zároveň odsúhlasili novelu zákona, na základe ktorej bude mať predseda NR SR možnosť udeliť štátnu cenu Jozefa Miloslava Hurbana jednotlivcovi alebo kolektívu aj za mimoriadne významné zásluhy, výsledky práce a pôsobenie v humanitárnej oblasti. Zmeniť by sa mali aj pravidlá predchádzania legalizácii príjmov z trestnej činnosti a o ochrane pred financovaním terorizmu. Poslanci totiž posunuli do druhého čítania vládnu novelu z dielne ministerstva vnútra.

Schôdza pokračuje v utorok 14. júla o 09:00. Poslanci budú počas budúceho týždňa pokračovať v zlúčenej rozprave k zvyšným trom novelám zákonov upravujúcim pravidlá pristúpenia k interrupciám. Rokovať budú aj o vládnej novele zákona o komisárovi pre deti a komisárovi pre osoby so zdravotným postihnutím. Vláda navrhuje doplniť dôvody, pre ktoré je možné na návrh príslušného výboru NR SR komisára z jeho funkcie odvolať. Poslanci by mali začať diskutovať aj o novele zákona upravujúcej podmienky voľby generálneho prokurátora.

Na slovenských hraniciach bude policajná bezpečnostná akcia
Na hraniciach bude polícia monitorovať dodržiavanie opatrení a pohyb osôb. Čítať ďalej
10 | 07 | 2020 | TASR