Matovič ma sklamal, tvrdí Kiska
10 | 07 | 2020 I Jaroslav Fabok

Podľa exprezidenta Andreja Kisku strane Za ľudí výrazne uškodilo, že do vlády vstúpila aj s hnutím Sme rodina. Kiska bol podľa vlastných slov presvedčený, že premiér Igor Matovič na Borisa Kollára (Sme rodina) v koalícii dohliadne. Napokon ho však Matovičov postoj ku Kollárovej diplomovej práci sklamal.


„Hovoril som pred voľbami opakovane, že vládu so Sme rodina by sme mali vytvoriť len v krajnom prípade, pokiaľ by sme neboli schopní urobiť koalíciu. A, pravdaže, silná špinavá antikampaň mala tiež svoj účinok,“ povedal na margo skladby koalície v rozhovore pre denník SME Kiska. 

Po tom, ako prišla kľúčová zaťažkávajúca skúška v podobe plagiátu šéfa parlamentu, zažil Kiska z premiérovho postoja sklamanie. Exprezident si myslí, že plagiátorstvo nie je možné obhajovať pomocou argumentu o nutnosti porážky „smeráckej mafie“ a zároveň je potrebné riešiť vlastné chyby. 

Podnikateľ Peter K. obvinený v kauze Dobytkár ostáva vo väzbe
Ako agentúru SITA informovala Alexandra Važanová z komunikačného referátu Najvyššieho súdu SR, senát najvyššieho súdu na dnešnom neverejnom zasadnutí sťažnosť Petra K. proti rozhodnutiu sudcu pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu... Čítať ďalej
10 | 07 | 2020 | SITA


Nikto nezabudol, ako Matovič aj Kollár prví pokrikovali proti bývalému predsedovi parlamentu za jeho plagiátorstvo. Zrazu prišlo k tomu istému prípadu a my sa tvárime, že je to celkom iné. Pomaly prídeme do extrému, že veď nech si niekto trochu ukradne, veď základ je predsa poraziť mafiu. Snáď nám predsa odpustíte nejaké tunelíky a pochybné nominácie. Tak to teda nie,“ zdôraznil. 

V rozhovore pre SME sa zastal svojho straníckeho kolegu Juraja Šeligu v spore s Kollárom, ktorý vznikol po neúspešnom odvolávaní predsedu parlamentu. Kollár vo svojom vystúpení hovoril o Kiskovi ako o podvodníkovi a Šeligu nazval „odporným farizejom“, akého v politike ešte nevidel. 

Juraj Šeliga je veľmi férový človek, ktorý si ctí spravodlivosť a neuhýba zo svojich hodnôt. Nekalkuluje. Kollár s tým asi nepočítal a Juraja podcenil a reagoval skratovo, emocionálne,“ prízvukuje Kiska na obranu Šeligu. 

Bojíte sa viac Matoviča alebo koronavírusu?
V čase, kedy hrozí nárast úmrtí, naša vláda stále nemá stanovené podmienky pre nastavenie relevantných protipandemických opatrení. Čítať ďalej
09 | 07 | 2020 | Aneta Leitmanová


Na adresu Matovičovho postoja k celému problému premiérovi odkázal, že stačilo, aby sa držal svojich zásad a nehral divadlo na voličov. Ak by sa totiž podľa Kisku správal Matovič konzistentne, rovnako ako v čase, keď bol v opozícii, zaujal by k veci rovnaké stanovisko ako SaS. Zároveň si myslí, že voliči mu takéto správanie pardonovať nebudú a spočítajú to celej koalícii. 

Exprezident a predseda strany strany Za ľudí pre SME taktiež potvrdil, že by si v rámci koalície dokázal predstaviť dvojblok Za ľudí a SaS. Ten by však nemal fungovať ako opozícia v koalícii, ale mal by si medzi sebou vydiskutovať priority. 

V rozhovore sa nevyhol ani rozpadu Smeru, z ktorého odišiel expremiér Peter Pellegrini. Podľa Kisku sú na stole dva scenáre. Prvý hovorí o dohodnutom rozpade, ktorý neskôr vyvrcholí v povolebnej spolupráci s 30 percentami. V druhom scenári je ale rozpad strany reálny čo by sa malo potvrdiť tým, že Robert Fico spustí proti Pellegrinimu antikampaň. 

NAKA sa zaoberá prípadmi úplatkov vo výške viac ako 12 miliónov eur
Národná kriminálna agentúra (NAKA) aktuálne pracuje na 689 prípadoch. Čítať ďalej
10 | 07 | 2020 | TASR


Pri otázke na kauzu svojej firmy KTAG, v ktorej stále figuruje ako obvinený, poukázal na to, ako podľa neho fungovala os zla: Fico, Kaliňák, Gašpar, Bödör a Marian Kočner. Zároveň verí, že sa Slovensko dozvie pravdu o pozadí kauzy. 

Smerákmi vybratý vyšetrovateľ aj prokurátor ostali rovnakí. Nemôžu teraz zmeniť svoj názor len preto, že sa zmenili pomery. Budú musieť podľa môjho názoru na týchto legislatívne vykonštruovaných obvineniach trvať. Na to sa musí pozrieť niekto iný, nezatiahnutý do politickej objednávky,“ myslí si Kiska. 

Hoci Andrej Kiska pred nedávnom oficiálne
AKTUÁLNE: Kiska už nebude kandidovať na predsedu Za ľudí (aktualizácia)
Kiska ide v pondelok na operáciu, predsedníctvo v strane už nechce. Čítať ďalej
28 | 06 | 2020 | Peter Haluza, TASR
, že na post predsedu Za ľudí kandidovať nebude, stále stojí na čele strany. Za novú šéfku strany by ale chcel Veroniku Remišovú, v ktorej vidí skúsenú političku. Podľa exprezidenta by Remišová spolu so Šeligom mohli na čele strany tvoriť silný tandem.

Na slovenských hraniciach bude policajná bezpečnostná akcia
Na hraniciach bude polícia monitorovať dodržiavanie opatrení a pohyb osôb. Čítať ďalej
10 | 07 | 2020 | TASR