Koronavírus nepochádza z Číny, tvrdí známy britský epidemiológ
10 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Jeden z popredných svetových epidemiológov si myslí, že koronavírus nemusí pochádzať z Číny, pričom existujú vzorky Covid-19 zo Španielska, ktoré sa objavili už začiatkom roku 2019. Príbeh koronavírusu nás stále udivuje, informuje portál RT.


Tom Jefferson je britský epidemiológ venujúci sa akútnym infekciám dýchacích ciest v organizácii Cochrane Collaboration. Pôsobí tiež v Centre pre medicínu založenú na dôkazoch (CEBM) na Oxfordskej univerzite. V rozhovore pre portál Telegraph propagoval alternatívny pohľad na koronavírusový pôvod. Jefferson verí, že vírus vo svojej podstate nečinne existoval možno aj niekoľko rokov predtým, ako koncom minulého roka vyšiel na povrch.

Epidemiológ poukazuje na rastúci počet dôkazov zahŕňajúcich stopy koronavírusu, ktoré sa objavujú vo vzorkách odpadových vôd od Európy až do Južnej Ameriky. Úžasná vec na týchto vzorkách je, že sa zdá, že predchádzali prvým prípadom Covid-19 v čínskom meste Wu-chan.

V talianskej štúdii boli v Turíne v decembri minulého roka nájdené stopy Covid-19 vo vzorkách odpadových vôd. V podobnej štúdii z Brazílie sa našli aj vzorky z novembra. A jedna štúdia, ktorá sa ešte musí podrobiť bližšiemu preskúmaniu, našla vírus v Barcelone 12. marca 2019. Môže byť úžasnou pravdou Covid-19, že nepochádza z Číny, ale ide skôr o druhú španielsku chrípku?

Španielska chrípka z roku 1918 samozrejme tiež nemusí pochádzať zo Španielska, keďže ako možný pôvod sa uvádza aj Amerika a Čína. Zdá sa, že Jefferson má nejaké neobvyklé predstavy o tejto pandémii, ktorá bola oveľa horšia ako tá súčasná. Má pravdu? Zatiaľ je príliš skoro na túto otázku odpovedať. Ale možno nahliadnutie do Jeffersonových záznamov môže vrhnúť svetlo nové dôkazy.

Komisia OSN pre Sýriu nikdy v Idlibe nebola a je posadnutá obviňovaním Damasku, prehlásil Lavrov
Vyšetrovacia komisia OSN pre Sýriu sa spoliehala na neoveriteľné zdroje z tretích krajín a je posadnutá obviňovaním Damasku, uviedol ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov potom, čo bola sýrska vláda obvinená z „vojnových zločinov“ v... Čítať ďalej
09 | 07 | 2020 | Marek Molnár

Nie je to jeho prvé rodeo

Jefferson nie je žiadnym cudzincom pre kontroverziu, keďže ide o jedného z popredných disidentov vedeckého prúdu v oblasti vakcín proti chrípke. Jefferson verí, že údaje použité v mnohých veľkých klinických skúšaniach pre takéto vakcíny sú pochybné. Z tohto dôvodu ho veľa akademických kruhov vylúčilo.

Článok z portálu Atlantic z roku 2009 má názov "Jefferson - najhlasnejší, a nepochybne najnepokojnejší, kritik evanjelia vakcíny proti chrípke.“ Na vedeckých konferenciách s ním dokonca ostatní vedci nesedia na obede.

Je zaujímavé, že mnoho názorov, ktoré má Jefferson na výskum chrípky a ktoré z neho urobili vyvrheľa, vyjadrili aj niektorí, ktorí sa zaoberajú oveľa novším výskumom SARS-CoV-2. Napríklad sa pýta, či úmrtia údajne spôsobené chrípkou sú skutočne vždy opodstatnené: „Keď starý človek zomrie na zlyhanie dýchacích ciest po chrípke, takmer vždy sa označí ako príčina smrti chrípka."

Facebook zrušil účty spojené s Rogerom Stoneom a Jairom Bolsonarom v boji proti „dezinformáciám“
Facebook vo svojom neúnavnom boji proti politickým „dezinformáciám“ zakázal niekoľko desiatok stránok, ktoré boli údajne prepojené s bývalým Trumpovým poradcom a republikánom Rogerom Stoneom, ako aj s brazílskym prezidentom Jairom Bolsonarom,... Čítať ďalej
09 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Okrem toho Jefferson spochybňuje použitie podávanie očkovacích látok proti chrípke mladým zdravým ľuďom, ktorí prakticky na chrípku nikdy neumrú. Je Jefferson blázon, ktorému by sa mali ostatní vedci vyhýbať? Alebo génius, ktorý objavil radikálny kúsok v skladačke menom koronavírus?

Jedna vec je istá. Dr. Jefferson myslí sám za seba a nie je iba papagáj, ktorého názory vedecké zariadenia alebo širšie médiá považujú za prijateľné. Byť vedcom je len o kladení otázok. Všetky tieto princípy slúžia na posilnenie vedy, nie na jej oslabenie, pričom sa zdá, že mnohí zamestnaní akademici zabudli na svoje základné povinnosti.

Určite by ma zaujímalo viac jeho názorov, najmä preto, že úsilie o vytvorenie vakcíny pre Covid-19 sa približuje k skutočnosti.

USA odmietli tvrdenia spravodajkyne OSN o likvidácii iránskeho generála
Spojené štáty v stredu dôrazne odsúdili správu OSN, v ktorej sa konštatuje, že januárový americký útok na iránskeho generála Kásema Solejmáního v Iraku predstavoval porušenie medzinárodného práva. V noci na štvrtok o tom informovala agentúra... Čítať ďalej
09 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR