Kolíková chce zrušiť sudcovskú imunitu, nechce však trestať právny názor
10 | 07 | 2020 I TASR

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) chce z ústavy vyňať ustanovenie o sudcovskej rozhodovacej imunite, nechce ich však trestať za právny názor. Zrušiť chce aj nutnosť súhlasu Ústavného súdu na väzobné stíhanie sudcov. Uviedla to na tlačovej konferencii, kde predstavovala ústavnú reformu justície, ktorá by mala v piatok ísť do medzirezortného pripomienkového konania.


 „Sudca za svoj právny názor nie je postihnuteľný,“ uisťuje ministerka. Ak však sudca rozhodne svojvoľne a proti logike, zákonom a judikatúre, tak chce mať možnosť, aby postihnuteľný bol. V súvislosti so zrušením rozhodovacej imunity Kolíková pripomína, že jednoznačne existuje disciplinárne previnenie o svojvôli, a to bude teraz doplnené aj o novú skutkovú podstatu trestného činu ohýbania práva.

Na to však treba zmeniť ústavu, ktorej časť článku 148 dáva podľa ministerky sudcom priestor na svojvoľné rozhodovanie. „Všetci očakávajú, že sudcovia rozhodujú nestranne, nezávisle, v zmysle zákona a ich rozhodnutia majú byť predvídateľné,“ myslí si. Ak tomu tak nie je, tak je podľa Kolíkovej na mieste vysloviť, že iné rozhodovanie nie je v poriadku. „Nechcem nechať žiaden priestor na to, aby sme sa vyhli vyvodeniu zodpovednosti,“ doplnila.

Matovič ma sklamal, tvrdí Kiska
Podľa exprezidenta Andreja Kisku strane Za ľudí výrazne uškodilo, že do vlády vstúpila aj s hnutím Sme rodina. Kiska bol podľa vlastných slov presvedčený, že premiér Igor Matovič na Borisa Kollára (Sme rodina) v koalícii dohliadne. Napokon ho však... Čítať ďalej
10 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok


Okrem toho plánuje ministerka zrušiť ustanovenie, podľa ktorého vydáva sudcu na väzobné stíhanie Ústavný súd ešte predtým, než o samotnej väzbe rozhodne všeobecný súd. „Treba povedať, že o vzatí sudcu do väzby vždy bude rozhodovať súd,“ uviedla ministerka. Kolíková zároveň pripomenula, že je aj samotné rozhodnutie o väzbe preskúmateľné opravným prostriedkom na súde vyššej inštancie, čo je podľa nej dostatočná garancia aj pre sudcu.

Kolíkovej legislatívne zámery sú súčasťou balíka, ktorý má zreformovať a očistiť justíciu. Okrem spomínaných zmien plánuje ministerka meniť Ústavný súd, Súdnu radu, zriadiť najvyšší správny súd a zmeniť spôsob preverovania majetku sudcov.