EÚ kritizovala plány USA obnoviť popravy na federálnej úrovni
10 | 07 | 2020 I TASR

Európska únia vyjadrila "silný odpor" voči rozhodnutiu Spojených štátov, ktoré vlani po 17 rokoch schválili obnovenie popráv na federálnej úrovni. Informoval o tom v piatok hovorca šéfa európskej diplomacie Josepa Borrella, píše agentúra AFP.


"Vyzývame administratívu USA, aby zvážila (toto rozhodnutie) a nepokračovala v popravách (vykonávaných) federálnymi úradmi, ktoré sa majú obnoviť 13. júla," povedal Borrellov hovorca. Americké súdy v júni schválili používanie látky pentobarbital do smrtiacich injekcií a na júl a august sú naplánované už štyri popravy.

"Toto rozhodnutie odporuje všeobecnej tendencii zrušiť trest smrti v Spojených štátoch a na svete či už zákonom, alebo v praxi," uvádza sa ďalej vo vyhlásení. Európska únia je proti trestu smrti "vo všetkých prípadoch a za akýchkoľvek okolností" a bude "pokračovať v práci za ich všeobecný zákaz", píše sa vo vyhlásení. Trest smrti je podľa EÚ "krutý, neľudský, ponižujúci, nezlučiteľný s neodňateľným právom na život, nepredstavuje účinný prostriedok proti prevencii kriminality a je nezvratný".

Ochráni Vás rúško na tvár pred COVID-19 ? Tu je 5 najväčších mýtov o rúškach
Jedna štúdia dospela k záveru, že nosenie rúška od apríla do mája odvrátilo 230 000 prípadov koronavírusu Čítať ďalej
10 | 07 | 2020 | Mário Martinka


Väčšina prípadov v Spojených štátoch sa pojednáva na štátnych súdoch, o niektorých však rozhodujú federálne úrady. Ide napríklad o trestné činy z nenávisti, niektoré obzvlášť závažné trestné činy alebo trestné činy spáchané vo vojenských zariadeniach či v indiánskych rezerváciách.

Za posledných 45 rokov boli na trest smrti na federálnej úrovni odsúdení len traja ľudia. Jedným z nich bol v roku 2001 Timothy McVeigh, zodpovedný za bombový útok v meste Oklahoma, pri ktorom prišlo v roku 1995 o život 168 ľudí. Ako vyplýva z prieskumov verejnej mienky, trest smrti v posledných rokoch podporuje zhruba 54 percent ľudí v porovnaní s 80 percentami zo začiatku 90. rokov 20. storočia.

Popravy sa vykonávajú už len v niekoľkých amerických štátov, a to najmä na juhu USA. V roku 2019 bolo popravených 22 osôb.

Hviezda zo seriálu "Glee" Naya Riverová sa pravdepodobne utopila. Telo však stále nenašli
Predpokladá sa, že bývalá hviezda seriálu „Glee“ Naya Riverová sa utopila počas plavby na jazere pri Los Angeles, uviedli vo štvrtok úrady, a to aj napriek tomu, že takmer 24 hodín po tom, čo bola naposledy videná, sa nenašlo žiadne telo, informuje... Čítať ďalej
10 | 07 | 2020 | Marek Molnár