V Zimbabwe ľudia hladujú, no niektorí úradníci míňajú milióny na luxusné autá
09 | 07 | 2020 I Mário Martinka

Diplomatický personál dostal Range Rovere, zatiaľ čo bežní ľudia zápasia so 785% infláciou 


Vláda v Zimbabwe utratila milióny dolárov za luxusné vozidlá pre vyšších úradníkov napriek prehlbujúcemu sa hospodárskemu kolapsu, ktorý uvrhol jeho obyvateľov do vážnych ťažkostí, píše theguardian.com.

Nové automobily vrátane desiatok vozidiel Range Rover a pick-upov Toyota v hodnote viac ako 40 000 dolárov boli distribuované veľvyslancom a vyšším štátnym zamestnancom. Analytici tvrdia, že tento krok predstavuje nové úsilie o podporu vlády prezidenta Emmersona Mnangagwu, ktorý sa ujal moci po vojenskom puči, ktorým v roku 2017 zvrhol Roberta Mugabeho.

Desiatky luxusných modelov boli tiež distribuované vyšším dôstojníkom armády, zatiaľ čo nižšie vojenské šarže dostali skromnejšie vozidlá. Celkové náklady neboli zverejnené, ministri však potvrdili niektoré z nákupov pri otázkach poslancov. Sibusiso Moyo, zimbabwský minister zahraničných vecí, povedal parlamentnému výboru pre zahraničné veci, že nové vozidlá boli dodané všetkým 50 zimbabwským diplomatickým vyslancom a niektorým ďalším zamestnancom.

V USA zaznamenali viac ako tri milióny pozitívnych testov na COVID-19
Vyše tri milióny Američanov mali doposiaľ pozitívny výsledok testu na ochorenie COVID-19, oznámil v stredu americký viceprezident Mike Pence. Informovala o tom agentúra AFP. Čítať ďalej
08 | 07 | 2020 | TASR


Na ďalšom parlamentnom vypočutí predseda predstavenstva zdravotníckych služieb Zimbabwe potvrdil, že komisári nedávno prevzali dodávku áut Range Rover Discovery v hodnote približne 50 000 dolárov. Paulinus Sikosana uviedol, že distribúcia je štandardnou praxou pre vyšších byrokratov.

V súčasnosti protestujú tisíce zdravotných sestier a lekárov kvôli nevyhovujúcim pracovným podmienkam, nedostatku ochranných prostriedkov a nízkym mzdám. Najväčší zimbabwský zväz zdravotných sestier uviedol, že inflácia, ktorá medziročne dosahuje 785%, znamená, že si jej členovia už nemôžu dovoliť ani základné veci. Do dnes bol celkový počet potvrdených prípadov Covid-19 v Zimbabwe 574. Potvrdilo sa, že zomrelo sedem ľudí, aj keď údaje sa nepovažujú za spoľahlivé z dôvodu veľmi nízkej úrovne testovania. Rastúce náklady na dopravu prinútili mnoho sestier chodiť do práce pešo.

"Realita ... je taká, že sme nespôsobilí zúčastňovať sa na práci, aj keby sme pracovať chceli," uviedlo vo vyhlásení Združenie zdravotných sestier Zimbabwe (ZINA), ktoré zastupuje okolo 15 000 štátnych zdravotných sestier.

Enock Dongo, zdravotná sestra v Harare a prezidentka ZINA, uviedla, že si nemôže dovoliť nakŕmiť svoju rodinu. „Ak sa pozriete na to, ako zdraželi veci v obchodoch, základné komodity a prenájmy, určite nemôžete očakávať, že sa všetko za 30 dolárov mesačne vyrieši... Nemáme nič. Vládu dotujem už dlho, ale teraz to už nemôžem robiť,“ povedala. V máji minister financií napísal Medzinárodnému menovému fondu varovanie, že Zimbabwe čelí zdravotnej a hospodárskej katastrofe.

V Severnom Macedónsku zadržali kamión plný migrantov, vo vozidle ich cestovalo 211
Kamión plný migrantov, vrátane viac ako šiestich desiatok detí, idúci od gréckych hraníc zastavili v pondelok pred polnocou na juhu Severného Macedónska tamojší policajti. Informovalo o tom severomacendonské ministerstvo vnútra. Vo vozidle bolo 211... Čítať ďalej
08 | 07 | 2020 | Mário Martinka


Mnangagwa obviňuje nepomenovaných „politických kritikov“ z ekonomický problémov. Úradníci opakovane obviňujú reštriktívne opatrenia vrátane medzinárodných sankcií za problémy krajiny. Vláde pomohla aj rozdelená opozícia, ktorá nedokázala zmobilizovať významnú podporu obyvateľstva, a ešte k tomu bola oslabená množstvom korupčných škandálov.

„Čo je neobvyklé na výdavkoch [na luxusné autá] je to, že to prichádza, ( v čase ) keď je vláda finančne v problémoch. Vyzerá to ako zúfalé úsilie udržania si podpory. Skutočnou výzvou pre Mnangagwu je, že politika sponzorstva a drancovania znamená, že je nemožná významná reforma, “povedal Piers Pigou, analytik Medzinárodnej krízovej skupiny. Situácia v Zimbabwe oživila spomienky na utrpenia pred viac ako desiatimi rokmi, keď hyperinflácia vyhladila úspory a dôchodky občanov a prinútila krajinu, aby zabudla na svoju menu a prešla na americký dolár.

Podľa Organizácie Spojených národov potrebuje 4,3 milióna obyvateľov vidieka v Zimbabwe okamžitú pomoc. Mnohým v mestách hrozí podvýživa.

36-ročná Gladys Mujima má zriedkavé zamestnanie účtovníčky v populárnom maloobchodnom reťazci, avšak minulý mesiac bola nútená predať svoje auto po tom čo sa jej znížil plat o 50%. „Nemala som na výber ... ale neviem, ako dlho nám tieto peniaze vydržia. Budeme musieť začať hľadať ďalšie aktíva na predaj. Určite to nie je to, v čo som dúfala pred tromi rokmi, keď sa k moci dostala nová vláda, “uviedol Mujima.

V Srbsku vypukli vo viacerých mestách protivládne protesty. Sprevádzalo ich násilie
Vo viacerých srbských mestách vrátane Belehradu vypukli v stredu večer protesty, na ktorých došlo k násilnostiam. Demonštrantov pobúrila reakcia vlády na pandémiu nového koronavírusu, neskôr však svoj hnev zamerali najmä na prezidenta Aleksandara... Čítať ďalej
09 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Keď v marci Mnangagwa vyhlásil celonárodné karanténne opatrenia, Mavis Mapako, matka piatich detí z chudobnej osady Hopley, zatvorila svoj malý obchod s potravinami a teraz predáva svoj tovar na ulici. "Vždy nás obťažujú vojaci a polícia." Chcem len jedlo pre svoju rodinu, “povedala Mapako.

Vzhľadom na zhoršujúcu sa hospodársku situáciu sa orgány zamerali na opozičných aktivistov a právnikov. Podľa obetí bol v máji po protestoch unesený opozičný poslanec, ktorého neidentifikovaní muži napadli. Polícia neskôr zatkla tri ženy a obvinila ich z falošného únosu a mučenia. Teraz čelia desiatkam rokov vo väzení.

Eldred Masunungure, politológ na Zimbabwskej Univierzite, uviedol, že situácia „poukazuje na ... komplexne nestabilnú situáciu politicky aj v ekonomike ... Východiskové postavenie v krajine je nestabilné. Vyzerá to ako nový normál.“

Moffat Mureya, oblečený v roztrhanej modrej kombinéze, trávi celé dni prechádzaním sa cez skládky pri Kuwadzane aby našiel kovový šrot, ktorý by mohol predať. "Povzbudil som svoje deti, aby tiež začali predávať použité oblečenie, zeleninu alebo čokoľvek, čo môžu len aby naša rodina fungovala..." uviedol. "Toto nie je život, ktorý som chcel pre svoju rodinu, ale musím to urobiť, inak zomrieme hladom."

Peking obratom zriaďuje "svoju" bezpečnostnú kanceláriu v Hong Kongu
V Hong Kongu bol oficiálne otvorený nový Národný bezpečnostný úrad, ktorý umiestnil agentov pevninskej Číny do srdca tohto územia. Čítať ďalej
08 | 07 | 2020 | Mário Martinka