Spojené kráľovstvo povolilo „nezákonnú“ námornú blokádu v Jemene vedenú Saudskou Arábiou
09 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Najnovšia správa tvrdí, že Spojené kráľovstvo poskytuje členom námornej koalície vedenej Saudskou Arábiou námorné školenie v Jemene, výsledkom čoho sú milióny civilistov žijúcich na pokraji hladu, informuje portál RT.


Kráľovské námorníctvo inštruuje námorný personál zo Saudskej Arábie a Spojených arabských emirátov, a to aj napriek tomu, že štáty Perzského zálivu naďalej udržujú ničivú námornú blokádu v Jemene, výsledkom čoho sú milióny civilistov žijúcich na pokraji hladu.

V septembri 2015 sa námorný dôstojník SAE zúčastnil na štvortýždňovom výcvikovom kurze v južnom Anglicku - len niekoľko mesiacov po tom, čo saudská koalícia začala embargo na Jemen a bombardovala prístav Hodeidah, zničila sklady, žeriavy a inú infraštruktúru používanú na skladovanie a uchovávanie mimoriadne potrebných humanitárnych predmetov. Britský program zahŕňal výučbu v oblasti "pašovania zbraní" a "prehľadávania lodí".

O šesť mesiacov neskôr, podľa odtajnených informácii Spojeného kráľovstva, dôstojníci kráľovského námorníctva strávili týždeň v Saudskej Arábii cvičením 15 námorníkov, ako „nalodiť a prehľadať“ lode v „medzinárodných vodách alebo teritoriálnych moriach“.

Spojené kráľovstvo pokračuje v predaji zbraní do Saudskej Arábie
Britská vláda sa dostala pod paľbu kritiky po tom, čo oznámila, že majú obnoviť predaj zbraní do Saudskej Arábie, a to aj napriek tomu, že uznala, že ich kráľovstvo môže používať na páchanie vojnových zločinov v Jemene, informuje portál... Čítať ďalej
08 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Saudskí pracovníci sa učili „vysokorizikovým vyhľadávacím technikám“, ako aj postupom zadržania. V období od septembra 2016 do marca 2017 Spojené kráľovstvo poskytlo silám Saudskej Arábie a Spojených arabských emirátov pokyny na ochranu výlučnej hospodárskej zóny - oblasti pri pobreží krajiny, v ktorej sa nachádzajú výhradné rybolovné práva a ďalšie práva na získavanie prírodných zdrojov. Po kurze nasledovali cvičenia so Saudským námorníctvom.

Vyšetrovacia správa odhalila vzťah medzi kráľovským námorníctvom a koalíciou vedenou Saudskou Arábiou. V roku 2019 námorníctvo Spojených arabských emirátov získalo pokyny, ako plavidlá „naloďovať a prehľadávať“ . V tom istom roku sa deväť Saudov, ako aj personál z Bahrajnu a Spojených arabských emirátov, zúčastnilo na kurze od dôstojníkov Kráľovského námorníctva v Dartmouthe.

Školenie údajne pokračuje dodnes. Podľa britského vojenského informátora má Kráľovské námorníctvo päť námorníkov vrátane poručíka v Saudskom námorníctve. Traja jednotlivci sú uvedení ako inštruktori, čo naznačuje, že by sa mohli pravidelne venovať saudskoarabskému personálu.

Bojový laser PERESVET proti americkej vesmírnej armáde (Vladimir Prochvatilov)
Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
08 | 07 | 2020 | Iveta Machová