Pozor na podvody: Niektoré e-shopy berú peniaze, ale tovar nepošlú
09 | 07 | 2020 I Natália Sollárová

Slovákov okrádajú ďalší podvodníci. Internetová nákupná galéria v rámci siete e-shopov pôsobí ako obchodník s rôznym sortimentom, ale v skutočnosti chce ľudí len oklamať. Ako sa tomu brániť? Informáciu priniesol technologický portál FonTech.


Prvým článkom v sieti podvodov je tzv. nákupná galéria. Ide o stránku, ktorá sa prezentuje ako e-shop, ale je to len sprostredkovateľ. Ak zákazník na tejto stránke urobí objednávku, galéria ju pošle skutočnému predajcovi a za túto službu by mala zinkasovať podiel zo zisku. Často ide o galérie zamerané na predaj rôzneho oblečenia a doplnkov z Číny. Potiaľto je to ešte v poriadku.

Problém je v tom, že napriek platbe, kupujúcemu žiadny tovar nepríde. Respektíve, ak  niečo príde, vec je poškodená, nižšej kvality alebo je doručené niečo celkom iné. A reklamácia objednávky či komunikácia s prevádzkovateľom galérie je prakticky nemožná. Podľa portálu FonTech v prostredí slovenského internetu existuje takýchto galérií niekoľko. Ako ďalej píše, podarilo sa im identifikovať až 15 falošných obchodov, ktoré sú údajne napojené na jednu konkrétnu spoločnosť, dve neexistujúce osoby a adresu v Spojenom kráľovstve.

Internetom sa šíri falošný prieskum, varuje agentúra Focus
Prieskumná agentúra už podala trestné oznámenie. Čítať ďalej
28 | 02 | 2020 | Peter Haluza


Všetky stránky majú podobný dizajn a obchodné podmienky, v ktorých chýbajú dôležité údaje. Niektoré obchody sa snažia zákazníka zmiasť aj názvom, ktorý sa podobá na skutočných predajcov a známe módne domy. FonTech ako príklad uvádza podvodnú galériu glamishop.sk (podobnosť s glami.sk) alebo aboutmy.sk (podobné ako aboutyou.sk).

Ako ďalej upozorňuje FonTech, pri skúmaní a kontrole takýchto podvodov má Slovenská obchodná inšpekcia obmedzené možnosti, pretože je oprávnená preverovať len subjekty so sídlom na Slovensku. V prípade, že prevádzkovateľ a vlastník obchodu sídli v zahraničí, problémom by sa malo zaoberať Európske spotrebiteľské centrum na Slovensku. Okrem tejto organizácie sa však podvedení zákazníci môžu obrátiť aj na políciu.

Informáciu o článku priniesla na svojom Facebooku venovanom hoaxom a podvom i polícia:



Najväčší ruský internetový maloobchod sa snaží dobyť európsky trh
Len niekoľko mesiacov po vstupe na európsky trh sa ruský internetový maloobchod Wildberries plánuje stať lídrom v tejto oblasti, prezradila generálna riaditeľka Tatyana Bakalchuková, informuje portál RT. Čítať ďalej
28 | 06 | 2020 | Marek Molnár


Ako znížiť riziko, že budete oklamaní? Podľa portálu FonTech je dôležité platiť u overených obchodníkov. Pochybné e-shopy je možné rozoznať napríklad aj podľa nesprávnej gramatiky a štylistiky na ich stránke, či podľa neúplných informácií. Varovným signálom by mali byť aj podozrivo nízke ceny. Oplatí sa sledovať i recenzie, hoci aj tie môžu byť niekedy falošné.

Komunikácia na e-shope by mala byť šifrovaná, čo je rozpoznateľné podľa „https“ na začiatku adresy. Jedným z najbezpečnejších spôsobov na platenie kartou cez internet je 3-D Secure, pretože žiadne údaje o karte sa nedostanú k obchodníkovi. Zároveň by mala byť platba overená ďalšími bezpečnostnými prvkami, najčastejšie kódom cez SMS. Ak takéto overenie chýba, je lepšie platbu nevykonať a obchod si ešte lepšie preveriť.

Spoločnosť Google čelí 5 miliardovej žalobe za sledovanie „súkromného“ používania internetu
Spoločnosť Google bola v utorok zažalovaná skupinou, ktorá obvinila internetového giganta z toho, že nezákonne narušil súkromie miliónov používateľov tým, že sledoval ich používanie internetu prostredníctvom prehliadačov, ktoré boli nastavené v... Čítať ďalej
03 | 06 | 2020 | Mário Martinka