Peniaze z európskych zdrojov treba využiť na skvalitnenie života rómskych komunít na Slovensku, tvrdí Klus
09 | 07 | 2020 I SITA

 Peniaze z európskych zdrojov treba využiť na skvalitnenie života rómskych komunít na Slovensku. Povedal to štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR (MZVaEZ) Marin Klus (SaS) po stretnutí so splnomocnenkyňou Vlády SR pre rómske komunity Andreou Bučkovou.


Hlavnými témami ich pracovného stretnutia boli detaily ďalšieho rozvoja vzájomnej spolupráce v ľudskoprávnej oblasti a možnosti využitia budúceho rozpočtu Európskej únie (EÚ) na roky 2021 až 2027 na integráciu rómskych komunít na Slovensku.

Podľa Klusa je spolupráca medzi rezortom diplomacie a Úradom splnomocnenkyne vlády Slovenskej republiky pre rómske komunity (ÚSVRK) dlhodobo nadštandardná vo viacerých oblastiach.

„V rozvíjaní našich vzťahov chceme pokračovať aj naďalej. A to aj formou podpory prípadných sociálnych či vzdelávacích projektov financovaných z európskych zdrojov, ktoré by prispeli k inklúzii marginalizovaných rómskych komunít na Slovensku,“ povedal Klus. Počas stretnutia tiež ubezpečil splnomocnenkyňu, že MZVaEZ bude aj naďalej participovať na príprave koncepčných materiálov a zdieľať informácie z medzinárodných organizácií či ďalších subjektov.

„Aj moje osobné členstvo v riadiacom výbore pre prípravu novej národnej Stratégie integrácie Rómov po roku 2020 je zárukou toho, že bude zabezpečený prienik viacerými medzinárodnými organizáciami a zoskupeniami (OSN, Rada Európy či OBSE) a možnosť využitia expertízy medzinárodných inštitútov, ktoré nám môžu poskytnúť príklady dobrej praxe z iných krajín,“ vyhlásil štátny tajomník.

Koalícia spolu drží len pre peniaze
Ak všetci koaliční partneri neustále hlásajú, že udržia tento zlepenec celé štyri roky, znie to skôr ako hrozba. Čítať ďalej
08 | 07 | 2020 | Arpád Németh


Pripomenul aj to, že v rámci pozície Slovenska k politike súdržnosti EÚ po roku 2020 sa počíta s podporou sociálnej inklúzie, rastu a udržania zamestnanosti s osobitným dôrazom na integráciu marginalizovaných rómskych komunít. „Spôsob, ako dosiahnuť tieto ciele na národnej a regionálnej úrovni bude predmetom novej partnerskej dohody pre budúce programové obdobie, o ktorej sa už rokuje s Európskou komisiou,“ dodal Klus.

Popri dohode na ďalšej koordinácii aktivít, najmä pokiaľ ide o návraty Slovákov zo zahraničia, splnomocnenkyňa konštatovala, že ÚSVRK sa na prípadnú druhú vlnu pandémie nového koronavírusu pripravuje a je aj účasťou rokovaní krízového štábu. „Pretrvávajúcimi výzvami však zostávajú zabezpečenie základných ľudských práv, dostupnosť pitnej vody či prístup k zdravotnej starostlivosti,“ dodala Bučková.