Orbán, Janša a Vučić viedli debatu o Európe „bez cenzúry a politickej korektnosti“
09 | 07 | 2020 I Jaroslav Fabok

Maďarský premiér Viktor Orbán, slovinský premiér Janez Janša a srbský prezident Aleksandar Vučić sa stretli v online debate, v ktorej hovorili o súčasnom stave Európy. 


Diskusiu s názvom „bez zbytočnej politickej korektnosti, bez tabu a úplne bez cenzúry“, moderoval francúzsky europoslanec a učiteľ filozofie François-Xavier Bellamy (EPP), informuje portál Euractiv.sk. 

Srbský prezident v diskusii upozorňoval najmä na nárast napätia v regióne západného Balkánu. Napriek tomu, že Západ tlačí Srbsko a Kosovo k vzájomným rokovaniam, sú vzťahy medzi oboma krajinami podľa srbského prezidenta zlé. 

Vučić zdôraznil, že podporuje integračné vzťahy v oblasti obrany a Srbsko má zostať aj naďalej neutrálnou krajinou. Ale do NATO, ktoré v roku 1999 srbské územie v reakcii na operácie v Kosove bombardovalo, krajina vstúpiť neplánuje. 

Virtuálne meny by mohli byť lepšie monitorované, bude na ne treba živnosť
Na poskytovanie služieb v spojitosti s virtuálnymi menami má byť potrebné živnostenské oprávnenie, do zoznamu politicky exponovaných osôb by sa mali dostať aj funkcionári prokuratúry a zlepšiť by sa mala prístupnosť registra konečného užívateľa... Čítať ďalej
09 | 07 | 2020 | TASR


„V budúcnosti bude Srbsko pripravené podporiť a byť súčasťou väčšej zjednotenej európskej vojenskej sily, väčšej než v minulosti, väčšej než je teraz,“ dodal Vučić s tým, že podľa neho si Európa po brexite musí uvedomiť, že potrebuje niektoré štáty zo Západného Balkánu. Platí pritom, že Srbsko a Čierna Hora vedú s EÚ prístupové rokovania. 

Orbánov spojenec, slovinský premiér Janša, Európu kritizoval za rozbíjanie národa, náboženstva rodiny a súkromného vlastníctva. „Toto je kultúrny marxizmus a táto masívna ofenzíva prebieha cez masové médiá, univerzity, kultúrny priemysel, medzinárodné inštitúcie a niektoré politické strany,“ povedal Janša. 

Aj podľa Orbána sa po brexite mali v Európe zmeniť mocenské pomery. Zároveň si myslí, že Európska únia by nemala Číne, Rusku, Turecku, Izraelu a USA hovoriť, ako majú svoje krajiny spravovať. 

„Musíme sa naučiť znovu tolerovať naše rozdiely a my, v strednej Európe, by sme nemali chcieť hovoriť tým na Západe ako majú spravovať svoje krajiny. Ak budeme pripravení akceptovať tieto rozdiely, a to vrátane rôznych vízií pre budúcnosť, môžeme naďalej žiť spoločne a udržať úniu spolu ako celok“, tvrdí maďarský premiér.

Bonul platil milióny eur firme, ktorá je vyšetrovaná v kauze Dobytkár
Reklamná agentúra Roko, ktorá bola v rámci kauzy Dobytkár v priebehu minulého týždňa obvinená z prania špinavých peňazí, má väzby na nitriansku SBS Bonul. Pre podozrenie z toho istého trestného činu je obvinený aj syn majiteľa Bonulu Norbert Bödör.... Čítať ďalej
09 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok