Sulíkov Lex korona posunuli poslanci do druhého čítania
08 | 07 | 2020 I SITA

Balíček opatrení na pomoc podnikateľskému prostrediu známy ako "lex korona" posunuli poslanci v stredu do druhého čítania. Návrh Ministerstva hospodárstva podporilo 78 poslancov, zdržalo sa 30 zákonodarcov, dvaja boli proti.


Cieľom opatrení je podpora podnikateľského sektora v čase útlmu spôsobeného pandémiou Covid-19 a zároveň rýchle naštartovanie hospodárstva po uvoľnení prijatých opatrení. Návrh zákona obsahuje podľa rezortu hospodárstva opatrenia administratívnej povahy, odstraňuje zbytočné byrokratické ustanovenia v jednotlivých zákonoch, zrušuje viaceré povinnosti, odstraňuje prekážky v podnikaní a znižuje náklady pre malých a stredných podnikateľov a živnostníkov.

Ako pri predkladaní zákona uviedol vicepremiér a minister hospodárstva Richard Sulík, celkovo ide o 114 opatrení, ktoré podľa neho výrazne zlepšia podnikateľské prostredie na Slovensku. "Ide o najväčší balík na zníženie administratívneho zaťaženia v modernej histórii Slovenska," skonštatoval.

Obsahuje viac zmien ako všetky tri antibyrokratické balíčky predložené predchádzajúcou vládou. "Ako celok je to mnoho drobností, ale v sume to bude naozaj citeľná a výrazná zmena k lepšiemu pre podnikateľov," poznamenal minister. Zároveň opätovne potvrdil, že na jeseň predložia ďalšie opatrenia.

Prípravu obnovy agentúry pre cestovný ruch bude viesť V. Mika, vybral si ho minister dopravy
Pripravovaná organizácia má nadviazať na bývalú Slovenskú agentúru pre cestovný ruch (SACR). Čítať ďalej
08 | 07 | 2020 | SITA


Súčasťou balíčka je napríklad zvýšenie hranice pre povinné finančné audity, zrušenie povinných auditov pri zvyšovaní základného imania či zjednodušenie energetických auditov. Ministerstvo tiež znižuje alebo ruší množstvo pokút, podnikateľom dáva v prípade menších prehreškov "druhú" šancu zo strany Slovenskej obchodnej inšpekcie, ruší duplicitné nahlasovanie zdravotným poisťovniam.

Podnikateľov čakajú zmeny aj pri komunikácii s Úradom verejného zdravotníctva SR, ale aj menej oznamovacích povinnosti vo vzťahu k Sociálnej poisťovni. Na menej byrokracie sa môžu tešiť cestovné kancelárie, zmeny nastanú aj pri reklamáciách.

Bývalý minister financií Ladislav Kamenický (Smer - SD) materiálu vytýkal, že nerieši celkový vplyv korony na slovenskú ekonomiku. “Nepovažujem ho za tak zásadný, že sa mu podarí naštartovať slovenskú ekonomiku,” povedal. Aj vzhľadom na obrovské množstvo opatrení zopakoval, že by bolo vhodné, aby materiál bol v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

Ministri budú rokovať o návrhu na prípravu novej Bezpečnostnej stratégie SR či informácii o zhoršení Slovenska v zelenom obstarávaní
Ministri dnes budú rozhodovať o návrhu na prípravu Bezpečnostnej stratégie Slovenskej republiky a Obrannej stratégie Slovenskej republiky. Nové stratégie by mala vláda SR vypracovať do konca roka. Čítať ďalej
08 | 07 | 2020 | SITA


Otázne sú podľa neho zmeny, ktoré neprechádzajú v paragrafovom znení, ale mali by byť do konca roka vyriešené formou vyhlášky či usmernenia. V tejto súvislosti sa pýtal najmä na osud gastrolístkov.

Prostredníctvom zákona sa zároveň odpustí bankám platenie bankového odvodu. Cieľom je, aby bankové domy nemuseli uhradiť splátky odvodu až do konca roka 2020, teda splátky za tretí a štvrtý štvrťrok.

Práve prítomnosť tohto opatrenia je dôvod, prečo podľa Kamenického opozičná strana Smer-SD celý materiál nepodporí. "Myslím si, že bankový odvod tam nepatrí," zhodnotil Kamenický. Samotný minister reagoval, že túto výčitku akceptuje. "Je to dohoda z koalície, ja si ctím dohody a keď sme sa raz takto dohodli, tak to platí," vysvetlil.