Spojené kráľovstvo pokračuje v predaji zbraní do Saudskej Arábie
08 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Britská vláda sa dostala pod paľbu kritiky po tom, čo oznámila, že majú obnoviť predaj zbraní do Saudskej Arábie, a to aj napriek tomu, že uznala, že ich kráľovstvo môže používať na páchanie vojnových zločinov v Jemene, informuje portál RT.


Členka britského parlamentu Liz Trussová v písomnom vyhlásení uverejnenom v utorok potvrdila, že Spojené kráľovstvo obnoví vojenské obchody so svojím kľúčovým spojencom v oblasti Perzského zálivu.

Významný rozsudok odvolacieho súdu vo Veľkej Británii v júni 2019 rozhodol, že predaj zbraní do kráľovstva bol nezákonný - čo viedlo vládu k pozastaveniu predaja nových zbraní počas vykonávania kontroly.

Trussová uviedla, že dospeli k záveru, že zatiaľ čo niektoré „dôveryhodné znepokojivé prípady“ boli uznané ako „možné“ porušenia medzinárodného humanitárneho práva (IHL), vláda Spojeného kráľovstva ich považovala za „ojedinelé incidenty“.

"K incidentom, ktoré boli vyhodnotené ako možné porušenia MHP, došlo v rôznom čase, za rôznych okolností a z rôznych dôvodov," uvádza sa v utorkovom vyhlásení.

Bojový laser PERESVET proti americkej vesmírnej armáde (Vladimir Prochvatilov)
Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
08 | 07 | 2020 | Iveta Machová


Trussová ďalej vysvetlila svoje rozhodnutie a tvrdila, že napriek možným historickým porušeniam mala Saudská Arábia „skutočný úmysel“ a „schopnosť vyhovieť IHL“.

Oznámenie zanechalo mnoho strachu, pričom prichádza len jeden deň po tom, čo bol minister zahraničia Dominic Raab nemilosrdne zosmiešnený na sociálnych sieťach kvôli tomu, aby zaviedol nový „globálny sankčný režim“, ktorého cieľom je „zamerať sa na ľudí, ktorí sa dopustili najzávažnejších porušení ľudských práv“.



Minister zahraničných vecí Spojeného kráľovstva v pondelok oznámil, že nové sankcie - vrátane zmrazenia aktív a zákazu víz - budú uvalené proti 20 saudským štátnym príslušníkom, ktorí sú zodpovední za zabitie novinára Jamala Khashoggiho.

Humanitárne skupiny a OSN obvinili saudskoarabské sily z porušovania medzinárodného humanitárneho práva vrátane bombardovania škôl, nemocníc, svadieb a potravinovej infraštruktúry v Jemene od začiatku vojny s rebelmi v roku 2015.

Preteky v zbrojení nahrádza honba za umelou inteligenciou (Valentin Katasonov)
Komentár Valentina Katasanova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
07 | 07 | 2020 | Iveta Machová