Šéf FBI označil Čínu za najväčšiu hrozbu pre USA
08 | 07 | 2020 I TASR

 Riaditeľ amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) Christopher Wray v utorok povedal, že čínske aktivity predstavujú "najväčšiu dlhodobú hrozbu" pre budúcnosť Spojených štátov. Informovala o tom v stredu na svojej webovej stránke stanica BBC.


Takmer polovica z približne 5000 prípadov, ktorými sa FBI zaoberá v rámci kontrarozviednej činnosti v USA, súvisí podľa Wraya s Čínou.

Wray v utorkovom prejave na Hudsonovom inštitúte vo Washingtone popísal aktivity Číny v oblasti politickej špionáže, krádeží financií a dát, nelegálnych politických praktík či využívania úplatkárstva a vydierania s cieľom ovplyvňovať politiku USA.

Peking sa podľa Wraya začal zameriavať aj na čínskych občanov žijúcich v zahraničí s cieľom prinútiť ich vrátiť sa domov. Takisto sa usiluje kompromitovať výskumné aktivity USA týkajúce sa nového koronavírusu. Podľa riaditeľa FBI sa chce Čína stať jedinou superveľmocou vo svete a využíva na to všetky dostupné prostriedky.

Poľskí exprezidenti vyzvali voliť Trzaskowského, hlas mu dá aj Szymon Holownia
Bývalí poľskí prezidenti Bronislaw Komorowski a Aleksander Kwašniewski oznámili, že v druhom kole prezidentských volieb, ktoré sa budú konať túto nedeľu, podporia rivala súčasnej hlavy štátu Rafala Trzaskowského, kandidáta centristickej Občianskej... Čítať ďalej
08 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR