Minister zdravotníctva zvažuje v boji proti koronavírusu lokálne opatrenia
08 | 07 | 2020 I Peter Haluza, SITA

Pôvod infekcie koronavírusu u nových nakazených je podľa Krajčího zo zahraničia.


Pôvod infekcie koronavírusu u nových nakazených Slovákov je opäť zo zahraničia. Ako po rokovaní vlády uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí, v prípade pozitívnych prípadov z Bratislavy ide o pôvod infekcie z Ukrajiny. Koronavírus sa potvrdil u päťčlennej rodiny, všetci sú zatiaľ bez príznakov. U muža, ktorý je už aj hospitalizovaný, sa koronavírus potvrdil po návrate zo Srbska.

V prípade Senice sú všetky štyri prípady importované rovnako z Ukrajiny. V Prievidzi bol pozitívny ďalší dohľadaný kontakt od zmrzlinárov s pôvodom z Macedónska. Všetky nové prípady vo Veľkom Krtíši boli došetrené ako import z Českej republiky od baníkov z Karvinej.

Osem nových prípadov nahlásil aj regionálny Úrad verejného zdravotníctva v Trenčíne, jeden prípad je importovaný z Holandska, ďalšie prípady v Novom Meste nad Váhom sú zo Srbska a jeden zo Saudskej Arábie. V Dolnom Kubíne a Námestove bolo potvrdených šesť prípadov, päť z nich bolo tiež v epidemiologickej súvislosti, išlo o testovanie v rámci šetrenia kontaktov pozitívnych osôb.

Šírenie koronavírusu sa podľa WHO zrýchľuje, očakáva sa nárast počtu úmrtí
Čoskoro môže nasledovať aj prudký nárast počtu úmrtí. Čítať ďalej
08 | 07 | 2020 | TASR


"Všetky prípady zatiaľ vieme dohľadať, sú to prípady zo zahraničia. O druhej vlne by sme hovorili, keby sme zaznamenali naozaj exponenciálny nárast. Môžeme zavádzať lokálne opatrenia, tým pádom si myslím, že zabránime tomu, aby sme krajinu museli dávať do čiastočného alebo akéhokoľvek lockdownu," povedal minister.

Ako Krajčí dodal, rezort by chcel, aby operátori odoslali každému slovenskému občanovi zo zahraničia sms správu, kde bude mať zoznam nebezpečných krajín alebo eventuálne linku, kde si bude môcť vyplniť formulár, že sa z nebezpečnej krajiny vrátil.

Následne bude kontaktovaný regionálnym Úradom verejného zdravotníctva, ktorý mu aj hneď dohodne testovanie. Potrebujú však o tom ešte rokovať s operátormi. "Preferujeme, aby kompletná správa bola v samotnej sms správe. Ak by mobilní operátori preferovali, aby tam bola linka, potom bude treba kliknúť na linku, kde informácia bude stále aktuálna," uzavrel.

Peking obratom zriaďuje "svoju" bezpečnostnú kanceláriu v Hong Kongu
V Hong Kongu bol oficiálne otvorený nový Národný bezpečnostný úrad, ktorý umiestnil agentov pevninskej Číny do srdca tohto územia. Čítať ďalej
08 | 07 | 2020 | Mário Martinka