Liek účinný v liečbe COVID-19 prvýkrát podali pacientovi v Bratislave
08 | 07 | 2020 I SITA

"Lekári sa rozhodli pacientovi podať liek Remdesivir v kombinácii s kortikoidom Dexametazón, ktorý tlmí zápal v pľúcach," uvádza Univerzitná nemocnica Bratislava.


Liek Remdesivir, ktorý je účinný v liečbe ochorenia COVID-19, prvýkrát podali pacientovi Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB). V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa UNB Eva Kliská.

"Na Klinike infektológie a cestovateľskej medicíny LF UK, SZU, UNB v Nemocnici akad. L. Dérera sme prvýkrát podali pacientovi liek Remdesivir, ktorý zabraňuje množeniu koronavírusu v tele človeka," uviedla hovorkyňa a dodala, že látka je určená pre pacientov, u ktorých bolo potvrdené ochorenie COVID-19, ktorí majú ťažký priebeh ochorenia a ich stav je natoľko závažný, že si vyžadujú kyslíkovú liečbu.

V zahraničných klinických štúdiách sa potvrdilo, že liek Remdesivir u takýchto pacientov skrátil dĺžku hospitalizácie a tiež významne znížil riziko úmrtia.

Šírenie koronavírusu sa podľa WHO zrýchľuje, očakáva sa nárast počtu úmrtí
Čoskoro môže nasledovať aj prudký nárast počtu úmrtí. Čítať ďalej
08 | 07 | 2020 | TASR


„Som veľmi rada, že najnovšie poznatky liečby ochorenia COVID-19 sa aplikujú aj v našej nemocnici. Liek Remdesivir bol len nedávno schválený Európskou liekovou agentúrou a ja už teraz spoločne s našimi lekármi môžem skonštatovať, že pacientovi sa po podaní lieku výrazne polepšilo a liečba zabrala. Aj tento krok predstavuje obrovskú nádej v liečbe ochorenia COVID-19 a mňa nesmierne teší, že UNB je toho súčasťou,“ povedala riaditeľka UNB Renáta Vandriaková.

Na Klinike UNB hospitalizovali 39-ročného pacienta u ktorého diagnostikovali ochorenie COVID-19, ktoré malo u neho ťažší priebeh a bolo potrebná aj kyslíková liečba. "Lekári sa rozhodli pacientovi podať liek Remdesivir v kombinácii s kortikoidom Dexametazón, ktorý tlmí zápal v pľúcach," uvádza UNB.

„Pacient bol prijatý na našu kliniku s podozrením na ochorenie COVID-19, ktoré sa následne potvrdilo. Keďže potreboval podpornú liečbu kyslíkom, podľa súčasne platných indikačných kritérií sme u neho začali liečbu Remdesivirom," uviedla zástupkyňa prednostu Kliniky infektológie a cestovateľskej medicíny UNB Alena Koščálová a dodala, že cieľom 5-dňovej liečby Remdesivirom je zmierniť klinické príznaky ochorenia.

"U pacienta sme už po 24 hodinách zaznamenali výrazné zlepšenie klinického stavu v zmysle vymiznutia teplôt a zníženej potreby liečby kyslíkom," uzavrela.

Väčšina ruských lekárov neverí oficiálnym štatistikám o úmrtí a infekcii na Covid-19
Z prieskumu stoviek lekárov vyplynulo, že takmer 60% si nemyslí, že oficiálne údaje o výsledkoch pandémie Covid-19 v Rusku sú presné, informuje portál RT. Čítať ďalej
08 | 07 | 2020 | Marek Molnár