Hlavnému mestu doručili petíciu za zákaz hazardu s viac ako 100-tisíc podpismi
08 | 07 | 2020 I SITA

 Iniciatíva Zastavme hazard v stredu odovzdala hlavnému mestu petíciu za zákaz herní a kasín, ktorú v deň volieb do NR SR 29. februára podpísalo viac ako 104 390 Bratislavčanov.


V tlačovej správe o tom informovali iniciátori petície Michal Makovník, Jozef Melicher, Pavol Graňák a Peter Beňa. „Znova sa podarila veľká vec. Po prvej petícii za zákaz herní sa podarilo vyzbierať podpisy pod druhú petíciu, z toho drvivú väčšinu podpisov za jediný deň," povedal Michal Makovník a dodal, že to dokazuje, že Bratislavčania vo svojom meste hazard stále nechcú.

"Petíciu odovzdávame neskôr, pretože nás o to vzhľadom k svojim procesom mesto požiadalo," vysvetlil Makovník a doplnil, že mesto čaká napríklad ešte kontrola a pripomienkovanie mestskými časťami a treba brať do úvahy aj letné prázdniny. "Veríme však, že všeobecne záväzné nariadenie o zákaze hazardu v Bratislave sa podobne rýchlo ako v Nitre stane skutočnosťou,“ uzavrel.

Jozef Melicher uviedol, že iniciatíva verí, že vedenie hlavného mesta pristúpi k vybaveniu zodpovedne a dodrží všetky zákonné lehoty a postupy, aby nikto nemohol petíciu a spôsob jej vybavenia napadnúť na súde. „Pred pár mesiacmi sme zažili situáciu, keď sa herne a kasína museli pre koronakrízu zatvoriť. Videli sme, čo by znamenal celoplošný zákaz kamenných herní na Slovensku," doplnil Pavol Graňák a dodal, že počet gamblerov, ktorí vyhľadávali v centrách akútnu pomoc, klesol až o 70 percent.

AKTUÁLNE: Polícia zasahuje voči ozbrojenému mužovi v centre Bratislavy (aktualizácia, video)
Bratislavskí policajti aktuálne zasahujú na Prepoštskej ulici v Bratislave, kde sa na verejnosti pohyboval muž ozbrojený nožom. Čítať ďalej
08 | 07 | 2020 | Peter Haluza


"Tiež výrazne klesol počet volaní na Linku pomoci pre problémy s hraním a len malý počet hráčov sa presunul na internet. To je jasný dôkaz, že zníženie dostupnosti hazardných hier vedie k nižšiemu počtu problémových hráčov a závislostí, a tým k zníženiu kriminality," uzavrel Graňák.

„Súčasná ekonomická kríza je veľkou výzvou pre Slovensko, aby sa podporili a rozvíjali také druhy podnikania, ktoré budú tvoriť hodnoty a prispejú k bohatšej spoločnosti. Herne a kasína k nim nepatria, pretože ešte viac zvyšujú zraniteľnosť spoločnosti," dodal Peter Beňa a doplnil, že Slovensko bude potrebovať financie na podporu drobných prevádzok a živnostníkov, aby spoločnosť prežila.

"Treba si položiť otázku, či by mal štát zachraňovať aj také prevádzky, ako sú herne a kasína. Počas krízy môžu ľudia oveľa skôr uveriť bludu, že prostredníctvom hazardu získajú rýchle peniaze, to môže viesť k nárastu počtu gamblerov," uzavrel.

Boris Kollár mohol získať titul aj za protislužbu v podobe inzercie, tvrdí Zastavme korupciu
Kollárovo Fun radio vysielalo reklamné spoty pre vysokú školu, kde získal titul, za výhodnú cenu. Čítať ďalej
08 | 07 | 2020 | SITA