Bezdomovec dostal za krádež pečiva 1,5 roka basy
08 | 07 | 2020 I Natália Sollárová

Českou republikou rezonuje prípad bezdomovca so schizofréniou, ktorého súd poslal za krádež pečiva v čase núdzového stavu na 18 mesiacov do väzenia. Je takýto trest adekvátny?


Portál lidovky.cz informoval, že muž dostal pôvodne od mestského súdu v Brne až 2-ročný trest, ale krajský súd mu ho po odvolaní sa znížil. V utorok odsúdený 25-ročný Lukáš Kalina podľa obžaloby ukradol pečivo ešte 2. apríla. Išlo o päť kusov pizza pečiva,  ktoré si vložil do tašky a prešiel bez zaplatenia. Následne ho zadržala strážna služba. Ku krádeži sa priznal. Na súd ho priviedla eskorta v putách, ako ťažkého kriminálnika. Ako napísali tn.nova.cz, nemohol sa obhajovať na slobode a celý čas strávil vo väzbe.

Muž žil dovtedy na ulici a v minulosti bol už za podobný trestný čin trikrát súdený. V čase spáchania ďalšej krádeže bol v podmienke. Jeho obhajkyňa Petra Žilková s verdiktom súdu nesúhlasila. „Trest bol neprimerane prísny. Môj klient nekradol rúška ani dezinfekciu, bol hladný, konal z existenčných dôvodov,“ vyjadrila sa a tiež poukázala na to, že má diagnostikovanú schizofréniu. Preto navrhovala zastavenie trestného konania alebo ochrannú liečbu.

Českí lekári už vedia, prečo covid-19 zabíja hlavne obéznych ľudí
Najčastejšie sa ako o priťažujúci faktor pre ťažký priebeh ochorenia covidu-19 hovorí o veku. Ten nikto neovplyvní. Hneď ďalšia je však váha, píše český denník Právo. Čítať ďalej
16 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič


Odvolací súd jej dal čiastočne za pravdu, píšu ďalej lidovky.cz. Podľa predsedníčky súdneho senátu Markéty Jirsovej mohol byť trest uložený pod hranicou zákonnej sadzby. Senát sa podľa nej mohol stotožniť s tvrdením obhajoby, že muž kradol len pečivo a nie veci, ktoré by sa týkali vyhláseného núdzového stavu.

Podľa portálu tn.nova.cz prípad mladého bezdomovca sa zrejme dostane do dejín súdnictva ako príklad absurdity niektorých zákonov. Objavujú sa rozsudky, ktoré nadobúdajú nezmyselné rozmery, pretože súdy riešia trestné činy spáchané v čase núdzového stavu, kedy i za drobné krádeže hrozilo niekoľkoročné väzenie.

Najvyššie štátne zastupiteľstvo v Českej republike už v marci upozornilo, že vyhlásenie núdzového stavu má výrazné dopady v trestnoprávnej rovine, pretože u niektorých trestných činov je možné použiť prísnejšie sadzby. Týka sa to napríklad šírenia nákazlivého ochorenia, ohrozovania zdravia závadnými potravinami a inými predmetmi, krádeže, sprenevery, úžerníctva, podvodu a šírenia poplašnej správy.

Slovinsko zaradilo Česko, Chorvátsko a Francúzsko na "žltý" zoznam krajín
Českí či chorvátski občania plánujúci dovolenku v Slovinsku môžu dovolenkovať bez karantény, ak si pobyt rezervovali ešte pred sobotou. Čítať ďalej
03 | 07 | 2020 | TASR


Portál lidovky.cz ďalej príklad ilustruje na situácii krádeže. Keby sa páchateľ dopustil tohto trestného činu za obvyklého stavu, hrozil by mu trest až 2 roky. Pokiaľ ale to isté urobil počas núdzového stavu, sadzba sa zvyšuje na 2 až 8 rokov väzenia. Núdzový stav v Čechách trval od 12. marca do 17. mája.

K prípadu sa pre DVTV vyjadril aj Jiří Jelínek, vedúci Katedry trestného práva Právnickej fakulty UK. Podľa neho je to netypický prípad, ktorý poukazuje na nedostatky platnej právnej úpravy. Na prvý pohľad sa môže trest zdať neadekvátny a nespravodlivý. Išlo o recidivistu, ktorý bol v podmienke a k tomu v období núdzového stavu. Súd mal ale podľa neho možnosť trest ešte znížiť na rok, hoci postupoval podľa platnej právnej úpravy. Keby to zákon dovoľoval, mohlo by sa do úvahy vziať aj viacero poľahčujúcich okolností. Podľa Jelínka ide o systémový nedostatok koncepcie trestného sadzobníka.

MIMORIADNE: V Česku sa zrazili čelne dva osobné vlaky. Traja mŕtvi desiatky zranených
07 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR