Zahraniční študenti čelia hromadným deportáciám z USA, ak ich univerzity prejdú na online výučbu
07 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Americké imigračné úrady varovali zahraničných študentov na vysokých školách, ktoré ponúkajú iba online výučbu, že sa musia premiestniť do škôl s triedami s osobnou účasťou alebo čeliť deportácii, informuje portál RT.


Prisťahovalectvo a colná kontrola (ICE) ukončila dočasné výnimky, ktoré udelila zahraničným študentom počas jarného semestra, a niektorým študentom, ktorých školy prešli na online výučbu.

Tento krok umožnil imigrantom mať študentské víza bez pobytu v USA, zatiaľ čo navštevovali online kurzy kvôli epidémii Covid-19. Avšak zatiaľ čo pandémia pretrváva, vyššie spomenutá výnimka nie.

Podľa nových pravidiel musia zahraniční študenti, ktorí navštevujú vysoké školy, ktoré ponúkajú iba kurzy online, zmeniť školy alebo opustiť krajinu. „Ak nie, môžu čeliť dôsledkom prisťahovalectva, medzi ktoré patrí, okrem iného, ​​začatie konania o deportácii,“ varuje pondelkové oznámenie uverejnené na webovej stránke ICE.

USA zvažujú zákaz aplikácií čínskych sociálnych médií
Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v pondelok vyhlásil, že Spojené štáty zvažujú zákaz aplikácií čínskych sociálnych médií vrátane TikTok-u. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters. Čítať ďalej
07 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Študentom, ktorí sa chcú vrátiť do USA na jesenný semester, budú víza zamietnuté, ak ich škola ponúka výlučne online kurzy, dodala ICE, ktorá spravuje americký program študentských víz. Môžu sa však vrátiť, ak ich škola umožní opäť výučbu v triedach, inak budú riskovať stratu študentských víz navždy.

Zatiaľ čo zahraniční študenti navštevujúci vysoké školy, ktoré ponúkajú „hybridné“ kurzy online, môžu absolvovať viac ako jeden online kurz, musia prejsť celým radom certifikačných programov. Študenti majú len 10 dní na to, aby informovali program, že prechádzajú iba na online kurzy (a pravdepodobne začnú proces odchodu zo Spojených štátov pred tým, ako ich ICE dobehne).



Oznámenie si vyžiadalo značné pobúrenie na sociálnych médiách, kde mnohí poukázali na to, že títo študenti platili za štúdium v ​​USA a mnohí prišli z krajín, kde pripojenie na internet je nedostatočné, pričom požadované programy (ako napríklad Google Suite alebo Zoom) neboli k dispozícii, alebo rozdiel v časovom pásme bol taký, že boli nútení chodiť na online kurz uprostred noci.



Okrem toho odchod z USA nie je taký jednoduchý, ako tomu bolo predtým - krajina zostáva epicentrom pandémie Covid-19 a mnoho leteckých spoločností má stále obmedzené svoje lety.

Nový ruský obranný systém S-500 bude môcť zostreliť nadzvukové zbrane a satelity z nízkej obežnej dráhy Zeme
Ruský protiraketový systém S-500 nebude mať žiadnu konkurenciu na svete, uviedol vysokopostavený vojenský predstaviteľ, pričom dodal, že ide tiež o prvú zbraň, ktorá bude zaradená v kategórii vesmírnych obranných zbraní, informuje portál... Čítať ďalej
06 | 07 | 2020 | Marek Molnár