Pri začiatkoch korupčnej kariéry sudcu Sklenku mal stáť Zoroslav Kollár
07 | 07 | 2020 I Jaroslav Fabok

Marian Kočner možno nebol jediný, od ktorého bral bývalý sudca okresného súdu Bratislava I Vladimír Sklenka peniaze za vybavovanie rozsudkov. Všetko sa malo začať v roku 2014, kedy Sklenka rozhodoval spor medzi Slovakia Ringom a Doprastavom. 


Exsudca, ktorý ako svedok rozkrýva údajnú korupčnú schému na bratislavských súdoch, pred vyšetrovateľmi vypovedal, že sa mu pred šiestimi rokmi s prosbou o „výpomoc“ ozval sudca Richard Molnár. Ten Sklenku mal požiadať, aby vyhovel žalobe, ktorú podala firma Slovakia Ring, píše Denník N. 

„Bol vlastne prvý sudca, ako som bol aj ja sudca, ktorý ma požiadal o nejakú vec alebo konkrétne konanie,“ povedal v tejto súvislosti Sklenka. Molnár však „výpomoc“ nemal chcieť pre seba, ale pre svojho bývalého spolužiaka, vplyvného právnika Zoroslava Kollára. Išlo tak o zrejme prvý spor, ktorý Sklenka mal rozhodovať na objednávku. 

Denník N pripomína, že ani jeden z menovaných sudcov už v sudcovskom stave nepôsobí. Sklenka svoj post opustil minulý rok na jeseň po zistení, že si s Kočnerom vymenil viac ako deväťtisíc správ. Molnár odstúpil v marci 2020 po policajnej akcii Búrka, v rámci ktorej bol obvinený a momentálne sa nachádza vo väzbe. 

Colníci zachytili 1,5 tony drog dovážaných z Mexika
Príslušníci finančnej správy z Colného úradu Nitra zabránili, aby sa na čierny trh dostalo 1,5 tony drog. Čítať ďalej
07 | 07 | 2020 | TASR


Kočner, od ktorého mal Sklenka prijať približne 170-tisíc eur, tak zrejme nebol jediný, ktorý niekdajšiemu sudcovi platil za vybavovanie sporov. V mene Zoroslava Kollára mal za Sklenkom chodiť práve Molnár, ktorý bol s vplyvným právnikom v pravidelnom kontakte. 

V rozhodovaní o spore Slovakia Ringu s Doprastavom však mal Molnár sprostredkovať aj priame stretnutie medzi Kollárom a Sklenkom. „Stretli sme sa v reštaurácii oproti Istropolisu z druhej strany, kde bolo kedysi Radošinské naivné divadlo. Spolu sme tu sedeli a rozprávali sme sa. Riešili sme aj túto konkrétnu vec. S Kollárom sme sa dohodli, že ako by to malo na konci vyzerať,“ povedal exsudca. 

Kollár ale odmieta, že by so Sklenkom riešil akékoľvek incidenčné spory alebo konkurzy. So sudcom sa mal podľa vlastných slov stretnúť iba raz, pričom stretnutie mal iniciovať samotný Sklenka a malo ísť o súkromnú záležitosť. „Okrem toho jediného stretnutia to vždy bolo sprostredkovane cez Molnára,“ vypovedal Kollár. 

Dopravná nehoda na R1 si vyžiadala život jednej osoby (foto)
V aute sa nachádzali dvaja pasažieri, jeden zostal po nehode vo vozidle zakliesnený, hasiči ho vyslobodili. Čítať ďalej
07 | 07 | 2020 | Peter Haluza, TASR


Molnár mal Sklenkovi odovzdávať aj úplatky smerujúce od Kollára. Napríklad po jednom rozhodnutí na objednávku mal Molnár Sklenkovi v aute odovzdať 5-tisíc eur s tým, že ďalších tritisíc si necháva pre seba. 

Hoci si Sklenka podľa vlastných slov peniaze nikdy nepýtal vopred, Molnár mu po ďalšom spore, ktorý rozhodol podľa želania, priniesol 10-tisíc eur. Dohromady tak mal od Molnára zinkasovať za rozhodovanie 20-tisíc eur. 

Denník N vysvetľuje, že v hre bolo neskôr aj ďalších 20-tisíc eur, ktoré mal sudca od Molnára zinkasovať. Išlo o kauzu Prvej produkčnej proti Slovenskému vodohospodárskemu podniku a odškodnenie vo výške 14 miliónov eur. 

Zatiaľ čo Molnár u Sklenku loboval v mene Kollára za vodohospodársky podnik, na výhre súkromnej spoločnosti mala mať záujem bývalá štátna tajomníčka Monika Jankovská. Tá mala exsudcovi sľubovať 100-tisíc eur no Sklenka napokon rozhodol tak, ako si prial Molnár. 

Experti upozorňujú na rastúci trend prenosu vírusov zo zvierat na ľudí
Svet zažíva nárast počtu ochorení spôsobených vírusmi, ktoré sa preniesli na ľudí zo zvierat, a koronavírusové ochorenie COVID-19 je len jedným z nich. Uviedli to v pondelok experti z Programu OSN pre životné prostredie (UNEP) a Medzinárodného... Čítať ďalej
07 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR