Poradca vedúceho ruskej vesmírnej agentúry bol zadržaný pre podozrenie z odovzdávania informácií NATO
07 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Poradca vedúceho ruskej vesmírnej agentúry Roscosmos bol v pondelok zatknutý pre podozrenie zo zrady. Ivan Safronov, bývalý novinár, pracoval v Roscosmose len dva mesiace, informuje portál RT.


Podľa ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) je Safronov obvinený z práce pre zahraničnú spravodajskú agentúru a odovzdávania tajných informácií o vojenskej technológii a ruskom obrannom priemysle do bližšie neurčenej krajiny NATO. Jeho zatknutie sa netýka jeho súčasnej práce v Roscosmose.

Mediálne špekulácie predtým spájali jeho zatknutie s jeho predchádzajúcimi správami o vojensko-priemyselnom komplexe, najmä s príbehom o predaji lietadiel do Egypta, uverejneným v ruských novinách Kommersant.



Ak bude obvinený a uznaný vinným, tak mu hrozí až 20 rokov väzenia.

Safronov sa narodil v Moskve v roku 1990 a pracoval ako novinár pre noviny Kommersant a Vedomosti. V máji bol vymenovaný za poradcu generálneho riaditeľa Roscosmos Dmitrija Rogozina.

V rozhovore pre tlačovú agentúru TASS Rogozin vysvetlil, že Safronov „nemal prístup k utajovaným informáciám“, ale uviedol, že bývalého novinára pozná už niekoľko rokov a nikdy by nespochybnil jeho „vysokú profesionalitu a osobnú slušnosť“.

Šéf OSN varoval pred zneužitím pandémie teroristami
Generálny tajomník OSN António Guterres varoval pred nebezpečenstvom, že by teroristické skupiny mohli pandémiu nového koronavírusu zneužiť na svoje ciele. Informovala o tom v utorok agentúra DPA. Čítať ďalej
07 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Safronov opustil Kommersant v roku 2019 po škandále, keď napísal článok o možnej rezignácii Valentiny Matviyenkovej, vedúcej ruskej hornej komory parlamentu Federálnej rady. Hovorca Rady federácie nazval tento článok fámou.

Na základe sťažností zo strany vlastníka novín Safronov rezignoval spolu s ďalšími desiatimi novinármi.

"Či sa mi to páči alebo nie, nezáleží na tom. Vydavateľstvo má majiteľa a má právo určiť, kto pre nich bude písať články," okomentoval svoju rezignáciu Safronov.

USA porušili Chartu OSN tým, že zavraždili iránskeho generála Solejmáního
Americký útok, pri ktorom bol zavraždený iránsky generál Gásem Solejmáni, nebol podľa spravodajkyne OSN pre svojvoľné popravy Agnes Callamardovej ospravedlnený žiadnym pokračujúcim alebo bezprostredným útokom na americké záujmy a porušil tým Chartu... Čítať ďalej
07 | 07 | 2020 | Marek Molnár