Najvyšší súd USA potvrdil tresty pre "neverných voliteľov"
07 | 07 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Jednotlivé americké štáty môžu sankcionovať členov zboru voliteľov, ktorí v prezidentských voľbách odmietnu dať hlas víťaznému kandidátovi. Rozhodol o tom v pondelok Najvyšší súd USA, informovala televízia CNN.


Tento verdikt, prijatý pomerom hlasov 9:0, sa týka osobitnosti volebného systému USA, kde občania nevolia prezidenta priamo, ale prostredníctvom 538-členného zboru voliteľov (Electoral College). Každý štát má v tomto grémiu toľko zástupcov, koľko má v oboch komorách Kongresu - Snemovni reprezentantov a Senáte.

Ústava USA síce voliteľom neukladá, aby hlasovali za víťazného kandidáta vo svojom štáte. stalo sa to však nepísaným pravidlom a mnohé štáty to od nich vyžadujú. Pätnásť štátov ich za to môže potrestať.

"Battle for Heaven" - O novej stratégii vesmírnej bezpečnosti USA (Vladimír Kudrjacev)
Komentár Vladimíra Kudrjavceva (Fond strategickej kultury) Čítať ďalej
06 | 07 | 2020 | Iveta Machová


Pri predchádzajúcich prezidentských voľbách v roku 2016 odmietlo päť voliteľov hlasovať za demokratku Hillary Clintonovú, hoci v príslušnom štáte získala väčšinu. Dvaja volitelia zasa nechceli dať hlas neskoršiemu víťazovi, republikánskemu kandidátovi Donaldovi Trumpovi.

Štáty Colorado a Washington následne potrestali dvoch voliteľov. Jeden dostal pokutu 1000 dolárov (vyše 890 eur), druhý prišiel o volebný mandát. Volitelia sa obrátili na súd s argumentom, že majú slobodu voľby.

Najvyšší súd to však videl inak. Podľa neho takýto postup federálnych štátov umožňujú "znenie ústavy a naša história". "Musia (volitelia) hlasovať za kandidáta, ktorého si vybrali voliči federálneho štátu," rozhodli sudcovia.

Americkí tajní obchodujú s drogami, tvrdí Putinov vyslanec v Afganistane
"Tí úžasní americkí spravodajskí dôstojníci, ktorí nás obviňujú z rôznych vecí, sú zapojení do obchodovania s drogami," povedal vyslanec ruského prezidenta Vladimira Putina pre Afganistan Zamir Kabulov. Čítať ďalej
06 | 07 | 2020 | TASR