Mafia z americkej vojenskej akadémie West Point (Leonid Savin)
07 | 07 | 2020 I Zuzana Perželová

Komentár Leonida Savina (Fond strategickej kultúry)


Westpointská mafia, alebo konexie riešia všetko


Také pojmy ako sicílska a írska mafia sú už dávno vryté v povedomí amerických obyvateľov. História týchto skupín v Spojených štátoch trvá takmer poldruha storočia. A od istého času začali Američania používať výraz „Westpointská mafia“. A nevzťahuje sa k zločineckým klanom, ale k vláde USA alebo skôr k určitému segmentu vlády.

Hovoríme o tých, ktorí kedysi spolu študovali na vojenskej akadémii vo West Pointe. Je to najstaršia americká akadémia s tradíciami; vojenská pevnosť West Point slúžila ako námorný kontrolný bod na ceste britskej eskadry ešte počas americkej vojny za nezávislosť. Výraz „Westpointská mafia“ sa v politickom živote začal používať v roku 2017, keď vyšla kniha Petra Ammona a Patiny Thompsonovej West Point Mafia Revealed.

Mike Pompeo


Absolventi West Pointu si v štátnej sfére vybudovali silnú sieť vplyvu a keď niektorí z nich dosiahli výšku politického Olympu, ako to už býva zvykom, stiahli k sebe svojich bývalých spolužiakov. Kariéry mnohých týchto ľudí sú prekvapivo spojené.

Absolvent vojenskej akadémie z roku 1986, Mike Pompeo,  sa z veliteľa tankového práporu v Nemecku stal riaditeľom CIA, potom ministrom zahraničných vecí USA. Na akadémii bol Pompeo najlepším študentom a neformálnym lídrom medzi študentmi.

Je koronavírus plánom „deep state“, zabrániť opätovnému zvoleniu Trumpa? (Vladimír Prochvatilov)
Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kltúry) Čítať ďalej
22 | 04 | 2020 | Imrich Kovačič


Jeho spolužiak, minister obrany Mark Esper, bol vojakom v aktívnej službe, potom sa zaoberal predajom zbraní; v rokoch 2017 - 2019 zastával post tajomníka armády USA.

Mark Esper


Ulrich Brechbuhl je teraz poradcom ministra zahraničných vecí, na túto pozíciu ho menoval Mike Pompeo, s ktorým založili spoločnosť Thayer Aerospace. Brechbuhl bol tiež prezidentom a generálnym riaditeľom spoločnosti Migratec Inc., výkonným riaditeľom advokátskej kancelárie Chamberlin Edmonds and Associates Inc. so zameraním na zdravotnú starostlivosť, vedúcim Appenzeller Point, LLC  a predsedom Avadyne Health. Bol  zapojený do škandálu s únikom údajov o zásahu amerických diplomatov do vnútorných záležitostí Ukrajiny.

Ďalším absolventom akadémie je Brian Bulatao, ktorý tiež pracoval v Thayer Aerospace. Keď bol Pompeo v roku 2017 vymenovaný za riaditeľa CIA, okamžite si vzal Bulataa za svojho poradcu. Na ministerstve zahraničia je Bulatao zástupcom štátneho tajomníka pre správu, čo znamená, že má na starosti rozpočtové záležitosti a nehnuteľnosti a je súčasne aj hlavným poradcom.

Superdolár - mena tieňového štátu (Valentín Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
06 | 01 | 2020 | Preklad: Redakcia HD


Mark Green, ďalší starý priateľ z West Pointu, senátor za štát Tennessee, ktorý obhajuje pozíciu Donalda Trumpa vo výbore pre reformy.



Nakoniec, lobista David Urban, ktorý je súčasne komentátorom televíznej stanice CNN. V roku 2016 počas prezidentskej kampane bol poradcom Trumpa a zorganizoval úspešnú kampaň v Pensylvánii. V súčasnosti vedie komisiu pre vojnové pamätníky a v terajšej predvolebnej kampani je prezidentovým dôverníkom. V čase, keď Pompeo prišiel do Kongresu, Urban ho dal dokopy so „správnymi ľuďmi“.

A tu je niekoľko hviezdnych absolventov West Pointu z roku 1986, ktorí pokračujú vo svojej profesionálnej vojenskej kariére: zástupca veliteľa armády USA generál Joseph Martin; veliteľ spojeneckých síl NATO v Európe, generál  J. Thompson; veliteľ americkej Národnej gardy Dan Hokanson; generálmajorka Robin Fontesová, zaoberajúca sa sťahovaním vojsk z Afganistanu; riaditeľ pre mierové a stabilizačné operácie Patrick Antonietti; generálporučík Eric Wesley, zástupca veliteľa z Centra pre budúcnosť a koncepcie americkej armády, ktorý sa zaoberá modernizáciou a vývojom nových stratégií.

Samozrejme, nikto z nich nezabúda pomáhať starým kamarátom. Joseph DePinto, riaditeľ 7-Eleven  reťazca predajní, ktorý tiež študoval vo West Pointe, sa v jednom z rozhovorov priznal, že "teraz spí lepšie, pretože títo chlapci sú na svojich terajších miestach.Zakladateľ reťazca predajní 7-Eleven Rick Minicozzi je tiež absolventom West Pointu roku 1986. Joe DePinto hovorí, že zatiaľ si všetci navzájom pomáhajú, pretože „ mali priateľskú triedu“. Toto priateľstvo by sa v iných krajinách dalo nazvať inak, ale v USA je lobovanie oficiálne povolené zákonom.

Komentár Vladimíra Prochvatilova: Vtedy v Amerike - séria podivných úmrtí
Vladimír Prochvatilov (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
25 | 06 | 2019 | Zuzana Perželova


Bývalý profesor histórie na akadémii vo West Pointe a vojenský stratég Danny Sjursen píše, že táto malá skupina ľudí má vplyv od kongresu po K Street  - štvrte vo Washingtone, kde sú umiestnené lobisticke kancelárie, vykonávajuce akékoľvek želania, od diskreditácie politikov po štátne prevraty v iných krajinách. Preto motto absolventov roku 1986 „Odvaha nás nikdy neopustí“ má pre týchto ľudí trochu iný význam.

Vydanie  Politico  poznamenáva: „Westpointská mafia je mimoriadne silný kruh na vyšších úrovniach riadenia. Vedú vzájomné konzultácie o štátnych záležitostiach, spoliehajú sa na seba v intímnych veciach a spolu so svojimi manželkami sa stretávajú na neformálnych večeriach a večierkoch vo Washingtone.

Samotní „mafiáni“ svoje putá neskrývajú  a zo žartu sa tiež nazývajú „Westpointskou mafiou“.

Preteky v zbrojení nahrádza honba za umelou inteligenciou (Valentin Katasonov)
Komentár Valentina Katasanova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
07 | 07 | 2020 | Iveta Machová