Ekologická havária pri Noriľsku spôsobila škody za 1,8 miliardy eur
07 | 07 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Ruský federálny úrad pre dohľad nad využívaním nerastného bohatstva (Rosprirodnadzor) vyhodnotil škody na životnom prostredí spôsobené nedávnou rozsiahlou ekologickou haváriou neďaleko mesta Noriľsk. Celkovo ide o sumu takmer 150 miliárd rubľov (v prepočte viac ako 1,8 miliardy eur).


Škody na vodných zdrojoch tvoria podstatnú časť tejto sumy - dosiahli 147,46 miliárd rubľov. Škody na pôdnom fonde sa odhadujú 738,6 miliónov rubľov.


Minister prírodných zdrojov Dmitrij Kobylkin uviedol, že poškodenie vodných zdrojov v Arktíde v dôsledku nehody v zariadení na výrobu niklu v Noriľsku je bezprecedentné a výška škody stanovená zo strany Rosprirodnadzor mu zodpovedá. "Rozsah škôd na arktických vodných zdrojoch je bezprecedentný. Táto suma tomu zodpovedá," uviedol Kobylkin.


Firma Nornickel je aktérom ďalšej kauzy spojenej so znečisťovaním Arktídy
Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) pre Krasnojarský kraj a Chakasko začal preverovať informácie, že ruský ťažobný gigant Norilsk Nickel vypúšťa do tundry odpadové vody kontaminované chemikáliami používanými pri spracúvaní... Čítať ďalej
29 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR

Minister súčasne pripomenul nehodu tankera Exxon Valdes pri pobreží Aljašky, keď škoda za spôsobenú ekologickú záťaž predstavovala viac ako päť miliárd dolárov. Federálny úrad zaslal skupine NTEC, ktorá je súčasťou skupiny Norilsk Nickel, žiadosti o dobrovoľnú kompenzáciu týchto škôd, informovala v utorok agentúra Interfax.


Pri súčasnom výmennom kurze centrálnej banky je škoda okolo 2,1 miliardy dolárov, čo predstavuje viac ako 40 percent voľného cash flow spoločnosti Norilsk Nickel za rok 2019 (4,9 miliardy dolárov), dodal Interfax.


K vzniku závažnej ekologickej záťaže došlo po tom, ako sa 29. mája v areáli tepelnej elektrárne NTEC zo zásobníka dieselového paliva vylialo asi 21.000 ton ropných produktov. V dôsledku toho boli znečistené rieky Daldykan a Ambarnaja a potok Bezymiannyj, pričom koncentrácia škodlivých látok vo vode prekročila normu desaťtisíce krát. Ropné látky sa dostali aj do ľadovcového jazera Piasino a ohrozené nimi bolo Karské more.


Podľa gubernátora Krasnojarského kraja Alexandra Ussa úrady pre nedostatok informácií o nehode začali prijímať opatrenia až 31. mája, keď sa rozsah havárie komentoval už aj na sociálnych sieťach. Zatiaľ boli začaté tri trestné konania a vo väzbe je vedúci kogeneračnej jednotky. Odstraňovanie následkov ekologickej havárie stále pokračuje.


Keď sa permafrost roztopí, môžeme pykať všetci
Miesto prechádzky na snežnom skútri kvitnú kvety. Požiare, roje komárov, úbytok rýb. Arktída a jej obyvatelia trpia dôsledkami tepla. V permafroste je však ukryté ďalšie nebezpečenstvo, ktoré „vybuchne“, pokiaľ sa ešte viac roztopí. Píše portál... Čítať ďalej
29 | 06 | 2020 | Natália Sollárová