Záchranná loď vysadí na Sicílii 180 migrantov, pôjdu do karantény
06 | 07 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Talianske úrady povolili záchrannému plavidlu ľudskoprávnej organizácie SOS Mediterranée vysadiť v sicílskom prístave 180 migrantov, ktorých koncom júna zachránili z člnov pašerákov ľudí v strednej časti Stredozemného mora. V nedeľu o tom informovala agentúra AFP.


Podľa SOS Mediterranée jej záchranné plavidlo s názvom Ocean Viking dostalo od talianskych úradov pokyny na vysadenie migrantov v sicílskom prístave Porto Empedocle. Loď s migrantmi už smeruje k prístavu, kde by mala doraziť do pondelka.

V prístave sa následne migranti premiestnia do plavidla, kde budú v karanténe. Predtým však ešte podstúpia testy na prítomnosť nového koronavírusu.

Ocean Viking viac ako týždeň čakala v Stredozemnom mori na povolenie vysadiť migrantov na území Malty alebo Talianska. SOS Mediterranée uviedla, že jej loď dostala od Malty a Talianska na svoju prvú žiadosť o zakotvenie v jednom z ich prístavov zamietavú odpoveď a na ďalších šesť žiadostí nedostala odpoveď vôbec. Na palube sa okrem iných nachádzajú aj občania Eritrey, Nigérie či Pakistanu.

Neďaleko Viedne zastrelili Čečena, polícia zvažuje politický motív
Rakúska polícia zadržala 47-ročného Rusa, ktorého podozrievajú zo zastrelenia jeho 43-ročného krajana neďaleko Viedne. Podľa rakúskych médií polícia zvažuje možnosť, že by mohlo ísť o politickú vraždu na objednávku. Čítať ďalej
05 | 07 | 2020 | SITA/AP


Napätie na lodi sa za ostatný týždeň zvýšilo, pretože migranti boli z celej situácie čoraz viac zúfalí. Vo štvrtok dvaja z nich skočili do mora, no podarilo sa ich zachrániť.

Podľa SOS Mediterranée bol pred pár dňami na palube lode vyhlásený núdzový stav, "pretože nebolo možné zaručiť bezpečnosť migrantov a posádky". Na palube lode zaznamenali za krátky čas šesť pokusov o samovraždu. Jeden z migrantov sa v pondelok ráno pokúsil obesiť, zatiaľ čo iní "vykazovali známky veľkej duševnej únavy a depresie, čo vyústilo do násilia".

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) uviedla, že tento rok pri pokuse preplaviť sa cez centrálnu časť Stredozemného mora zahynulo už 247 migrantov.

Premiér Plenkovič oznámil "veľké víťazstvo" vládnucej HDZ vo voľbách v Chorvátsku
Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič oznámil po polnoci v pondelok veľké víťazstvo konzervatívnej Chorvátskej demokratickej únie (HDZ) v nedeľných parlamentných voľbách po tom, čo štátna volebná komisia sčítala už takmer 90 percent hlasov,... Čítať ďalej
06 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR