Virológ: Treba byť rozumný a miesto zahraničia zostať doma
06 | 07 | 2020 I Natália Sollárová

Počasie konečne praje aj dovolenkárom. Zvažujete zahraničie alebo pobyt na Slovensku? Podľa virológa je opatrnosť stále na mieste a je lepšie oddychovať v našej krajine. Píše portál topky.sk.


Viacerí odborníci sa zhodujú, že najlepšou voľbou počas tohto leta je zostať na domácej pôde a zbytočne neriskovať. K tomuto názoru sa prikláňa aj virológ Fedor Čiampor, podľa ktorého cestovanie stále nie je bezpečné. Ako uviedol pre topky.sk, zahraničná dovolenka nás môže priviesť do krajiny, v ktorej nákaza s veľkou pravdepodobnosťou stále nemusí byť pod kontrolou, tvoria sa nové ohniská a ľudia o tom často ani nevedia.

Ak sa to spojí s nedodržiavaním ochranných odporúčaní, vzniká nebezpečná kombinácia. „V súčasnom období, aj keď sa otvárajú mnohé krajiny, ja by som odporučil byť rozumný a tento rok vynechať cestovanie na dovolenky,“ hovorí Čiampor. Dovolenka je podľa neho príležitosťou na relax, pri tom však, hoci je to prirodzené, môžeme zabúdať na základné opatrenia.

Na aké pláže môžete vyraziť na Slovensku?
Prírodné jazerá i mestské pláže. Skvelé miesta na letný oddych, šport a kúpanie, niektoré dokonca lemované pieskom, máme aj na Slovensku. Viete, kam sa za nimi vybrať? Tipy priniesol portál startitup.sk. Čítať ďalej
30 | 06 | 2020 | Natália Sollárová


"Z vyjadrení, ktoré som počul aj v médiách, ľudia uvádzali, ale veď ja sa cítim dobre, tu nikto chorý nie je, ja tiež nie som chorý, je tu dosť slnka aj priestoru... To je všetko pravda. Ale opatrenie je vždy na mieste. Zabúdať na to, že sa nachádzame v štádiu ešte šíriacej sa pandémie, že ešte nie je zlikvidovaná a sú krajiny, ktoré sú mimoriadne postihnuté a tých prípadov je tam strašne veľa, nie je správne," upozornil ďalej pre topky.sk.

Situácia sa, navyše, mení takmer zo dňa na deň. Potvrdzuje to aj nedávne vyňatie Českej republiky, Chorvátska a Francúzska z tzv. zeleného zoznamu bezpečných krajín, ktoré vydalo Slovinsko. Hoci Česko protestuje, že ide len o lokálny problém, k podobnému kroku pristúpilo aj Lotyšsko a Estónsko.

Manuál letnej kúpacej sezóny: Ako nechytiť koronavírus na kúpalisku
Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZ SR) zverejňuje zásady zdravotne bezpečného kúpania sa pre verejnosť a hygienické podmienky pre prevádzky kúpalísk. Čítať ďalej
21 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Miestne ohniská nákazy máme aj na Slovensku, na Kysuciach. Virológ v tejto súvislosti uviedol, že akonáhle prestanú byť ľudia obozretní a povolia v dodržiavaní opatrení, otvárajú sa brány pre ďalšie šírenie infekcie.

Podľa Čiampora, čo sa týka opatrení by sme stále mali mať na pamäti „svätú trojku“, čiže dôkladné umývanie rúk, nosenie rúška a vyhýbanie sa miestam s väčším množstvom ľudí, alebo kde nie je možnosť zachovania bezpečného odstupu. To považuje za základ, ktorý zabraňuje šíreniu vírusu. Pokiaľ to nedodržíme, môže to spôsobiť opätovné vypuknutie nákazy.

Týždňová dovolenka na Slovensku vyjde rodinu v priemere 1 300 eur
Tohtoročná dovolenka na Slovensku bude stáť priemernú štvorčlennú rodinu s dvoma deťmi zhruba 1300 eur. Vyplýva to z prepočtov Slovenskej sporiteľne na základe priemerných cien uvádzaných Štatistickým úradom SR. Najväčšie náklady sú na ubytovanie,... Čítať ďalej
03 | 06 | 2020 | SITA