Ústavné práva dieťaťa sú podľa predstaviteľov Iniciatívy za vymazaných rodičov dlhodobo porušované
06 | 07 | 2020 I SITA

Podľa predstaviteľov Iniciatívy za vymazaných rodičov sú ústavné práva dieťaťa dlhodobo porušované. Iniciatíva upozorňuje tiež na dlhoročné problémy, ktoré súvisia s porušovaním ústavných práv a medzinárodných dohovorov v rámci rodinnoprávnej agendy a tiež na to, že súdy často svojvoľne odoberajú rodičom ich deti a mnohé rozsudky sprevádza korupcia.


Na dnešnom tlačovom brífingu to uviedli to zástupcovia Iniciatívy za vymazaných rodičov.

Žiadajú preto zmenu, a aby boli vytvorené napríklad špecializované súdy a zavedené tresty pre sudcov či prokurátorov za korupciu. Poslankyňa Lucia Drábiková (OĽaNO) v tejto súvislosti uviedla, že spomínaná téma sa nerieši ako má. „Ide o problém ľudí, ktorí sa rozhodli rozviesť a dieťa bolo zverené do starostlivosti jedného z rodičov, avšak ten druhý rodič napriek tomu, že bolo dané nejaké súdne rozhodnutie na to, aby sa mohol so svojim dieťaťom stretávať sa s dieťaťom stretávať nemôže,“ vysvetlila Drábiková.

Poslankyňa upozornila aj na príliš dlhé súdne procesy. Vysvetlila tiež, že dieťa sa vyvíja a po istej dobe, kedy dlhšie nevidí svojho rodiča, nespoznáva ho. Dieťaťu však má byť umožnený kontakt s oboma rodičmi. „Tak ako ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí), tak aj minister práce, sociálnych vecí a rodiny Milan Krajniak (Sme rodina) avizovali opatrenia a proces sa začne hýbať,“ upozornila Drábiková.

Po Kiskovom konci v politike bude mať strana Za ľudí problémy s peniazmi
S odchodom exprezidenta Andreja Kisku z politiky sa pre politickú stranu Za ľudí vynárajú vážne finačné problémy. Kiska si od svojich priateľov a obchodných partnerov požičal pre stranu viac ako 3 milióny eur. Čítať ďalej
06 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok


Súdy podľa nej mnohokrát konajú pomaly, nekonajú vôbec alebo nie sú dostatočne oboznámení so spisom a sudcovia častokrát nerešpektujú rozhodnutie Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny. Drábiková tiež upozornila, že ak by bola posilnená mediácia, mohla by sa znížiť i traumatizácia detí.

Účelom združenia Iniciatívy za vymazaných rodičov je pomenovať problémy, nájsť vhodný spôsob komunikácie a vytvoriť odborný tlak na to, aby došlo k zmenám legislatívy v oblasti starostlivosti o deti. Zástupcovia iniciatívy tiež upozornili na problematiku súdov, ktoré nekonajú dostatočne rýchlo.

Ubezpečujem premiéra, že poslanci zo Za ľudí nie sú na predaj, vyhlásila Žitňanská
Predsedníčka poslaneckého klubu Za ľudí Jana Žitňanská ubezpečuje premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) i verejnosť, že poslanci klubu nie sú na predaj. Čítať ďalej
06 | 07 | 2020 | TASR