Riasy menia farbu talianskych Álp na ružovú
06 | 07 | 2020 I Mário Martinka

Ružový sneh pozorovaný na častiach ľadovca Presena má byť spôsobený rastlinou, ktorá spôsobuje, že ľad je tmavší a tým sa rýchlejšie topí.


Vedci v Taliansku v Alpách skúmajú záhadný zjav ružového. Má byť spôsobený riasami, ktoré urýchľujú účinky zmeny klímy, píše theguardian.com. O pôvode rias sa stále debatuje, ale Biagio Di Mauro z talianskej Národnej rady pre výskum uviedol, že ružový sneh pozorovaný na častiach ľadovca Presena je pravdepodobne spôsobený rovnakou rastlinou, aká sa nachádza v Grónsku.

„Riasa nie je nebezpečná, je to prírodný fenomén, ktorý sa vyskytuje počas jarných a letných období v stredných zemepisných šírkach, ale aj na póloch,“ povedal Di Mauro, ktorý predtým skúmal riasy na ľadovci Morteratsch vo Švajčiarsku. Rastlina, známa ako Ancylonema nordenskioeldii, sa nachádza v grónskej tzv. Tmavej zóne, kde sa ľad tiež topí. Za normálnych okolností ľad odráža viac ako 80% slnečného žiarenia späť do atmosféry, ale keď sa objavia riasy, stmavujú ľad, čo znamená, že absorbuje teplo a tým pádom sa rýchlejšie topí.

Čím sa ľad rýchlejšie topí, tým sa viac rias objavuje. Topenie ľadu riasam dodáva životne dôležitú vodu a vzduch, pričom v Passo Gavia v nadmorskej výške 2 618 metrov pridáva červené odtiene k bielemu ľadu. "Všetko, čo stmavuje sneh, spôsobuje, že sa topí, pretože to urýchľuje absorpciu žiarenia," povedal Di Mauro. „Snažíme sa kvantifikovať vplyv iných javov ... na prehrievanie Zeme,“ povedal Di Mauro s tým, že prítomnosť turistov a lyžiarskych vlekov by mohla mať vplyv aj na riasy.

Turistov na ľadovci zmena klímy neteší; "Prehrievanie planéty je problém, posledná vec, ktorú sme potrebovali, sú riasy," uviedla turistka Marta Duranteová. „Nanešťastie robíme nezvratné škody. Myslím, že už sme v stave z ktorého niet návratu.“ Elisa Ponginiová z Florencie povedala, že má pocit, že Zem „nám vracia všetko, čo sme jej urobili“. „Rok 2020 je mimoriadny rok: došlo k strašným veciam,“ uviedla. „Podľa môjho názoru sa atmosférické javy zhoršujú. Zmena klímy je čoraz zreteľnejšia. “

Raketa namierená na americkú ambasádu v Iraku zasiahla neďaleký dom a zranila dieťa
Predstavitelia sa domnievajú, že raketa bola vystrelená z oblasti Ali Al-Saleh Čítať ďalej
06 | 07 | 2020 | Mário Martinka