Raketa namierená na americkú ambasádu v Iraku zasiahla neďaleký dom a zranila dieťa
06 | 07 | 2020 I Mário Martinka

Predstavitelia sa domnievajú, že raketa bola vystrelená z oblasti Ali Al-Saleh


Raketa namierená na veľvyslanectvo USA v zelenej zóne v Bagdade zasiahla obytný dom a zranila dieťa, píše foxnews.com

Raketa bola vypustená v sobotu z oblasti Ali Al-Saleh v Bagdade a dopadla pri dome blízko miestnej televíznej stanice, uviedla armáda. Dieťa utrpelo zranenia hlavy a dom bol poškodený. Veľvyslanectvo zaznamenalo v poslednej dobe nárast útokov vďaka tomu, že sa USA a Irak pripravujú na rozhovory, ktoré sa podľa expertov zameriavajú na prítomnosť amerických síl v krajine.

Útočníci sa zameriavajú aj na vojenské základne, pričom v marci militantné skupiny zaútočili na Camp Taji a spôsobili smrť dvoch amerických a jedného britského vojaka. Iracký premiér Mustafa al-Kadhimi sa zaviazal chrániť americké zariadenia pred útokmi.

USA kritizujú irackú federálnu vládu za to, že sa nesnaží dostatočne riešiť militantné skupiny podporované Iránom, ktoré sú podľa podľa predstaviteľov USA za týmito útokmi. Iracké bezpečnostné sily zareagovali útokom na veliteľstvo Kata'ib Hizballáhu, počas ktorého zadržali tucet mužov podozrivých zo zodpovednosti za predchádzajúce útoky na zelenú zónu. Trinásť zadržaných bolo prepustených, zatiaľ čo jeden zostáva vo väzbe. Tento úkon USA uvítali, pričom sa však nestretol s pochopením u frakcií podporovaných Iránom.

Inštalácia nového systému Counter Rocket, Artillery and Mortar (C-RAM) tiež vytvorila isté problémy pre veľvyslanectvo USA. Podpredseda parlamentu, Hassan al-Kaabi tento systém odsúdil a označil ho za „nezákonný,“ pričom vyhlásil, že „provokuje iracký ľud“.

„Aby Európa prežila, musí prežiť jej hospodárstvo“. Rozhovor s Angelou Merkelovou
Prepis diskusie nemeckej kancelárky o Covid-19, Brexite a globálnych výzvach, pre The Guardian Čítať ďalej
03 | 07 | 2020 | Mário Martinka