Nový ruský obranný systém S-500 bude môcť zostreliť nadzvukové zbrane a satelity z nízkej obežnej dráhy Zeme
06 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Ruský protiraketový systém S-500 nebude mať žiadnu konkurenciu na svete, uviedol vysokopostavený vojenský predstaviteľ, pričom dodal, že ide tiež o prvú zbraň, ktorá bude zaradená v kategórii vesmírnych obranných zbraní, informuje portál RT.


Hlavnou úlohou systému S-500 je neutralizácia balistických rakiet stredného doletu, ale môže tiež zostreliť hlavice medzikontinentálnych rakiet, rovnako ako vojnové lietadlá, uviedol veliteľ ruských vzdušných síl Sergei Surovikin pre portál Red Star.

Podľa Surovkina je nový systém navrhnutý tak, aby eliminoval nadzvukové zbrane a satelity na obežnej dráhe Zeme, čo z neho robí prvú generáciu arzenálu, ktorý sa venuje aj vesmírnej obrane.

Systém tiež „dokáže zničiť nadzvukové zbrane všetkých modifikácií, a to aj v blízkosti obežnej dráhy," vysvetlil veliteľ ruských vzdušných síl.

Turecko úspešne otestovalo svoju prvú protilietadlovú raketu (VIDEO)
Prvá turecká protilietadlová raketa prešla posledným testom a zasiahla cieľ vzdialený asi 200 km, pričom sa očakáva, že sa čoskoro zaradí do tureckého arzenálu, informuje portál RT. Čítať ďalej
06 | 07 | 2020 | Marek Molnár


S-500 Prometey, kombinovaný protiraketový raketový systém, bol úspešne testovaný už v roku 2019. Očakáva sa, že prvé "vzorky", ktoré Surovkin označil za „bezkonkurenčné“, budú pripravené na odoslanie ruským vojenským jednotkám už koncom tohto roka.

Vedúci štátneho obranného gigantu Rostech, Sergej Chemezov, už predtým prehlásil, že v najbližších piatich rokoch sa systém S-500 nebude predávať, pričom to objasnil tým, že najprv „musíme vyzbrojiť vlastnú armádu“.

Irán tvrdí, že vybudoval podzemné „raketové mestá“ pozdĺž pobrežia Perzského zálivu
Teherán vybudoval niekoľko „raketových miest“ na pobreží aj na mori pozdĺž južného pobrežia Perzského zálivu, o ktorých informoval iránsky veliteľ námornej revolučnej gardy (IRGC) a nazval tieto zariadenia „nočnou morou“ pre nepriateľov krajiny,... Čítať ďalej
06 | 07 | 2020 | Marek Molnár