Nemecko za posledných 10 rokov minulo takmer miliardu eur na vojakov USA
06 | 07 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Nemecká vláda za obdobie posledných desiatich rokov vynaložila v súvislosti s umiestnením amerických vojakov v Nemecku takmer miliardu eur, informovala agentúra DPA s odvolaním sa na nemecké ministerstvo financií.


Spojené štáty však na svojich vojakov v Nemecku vynakladajú niekoľkonásobne viac, pripomína DPA. USA prispeli sumou približne sedem miliárd eur, uvádza na svojej webovej stránke denník Die Zeit.

V Nemecku je v súčasnosti umiestnených takmer 35.000 amerických príslušníkov ozbrojených síl. Americký prezident Donald Trump minulý týždeň schválil plán stiahnutia 9500 vojakov z Nemecka. Trump opätovne kritizoval Berlín za to, že Nemecko nevynakladá dostatočné finančné prostriedky na obranu.

Väčšinu nemeckých výdavkov, 648,5 milióna eur, podľa nemeckého ministerstva financií pohltili projekty v oblasti výstavby. Ďalších 333,9 milióna krajina vynaložila na "súvisiace obranné výdavky".

Americké ministerstvo obrany vlani výdavky v súvislosti s vojakmi v Nemecku na rok 2020 odhadlo na sumu približne 7,23 miliardy eur. Nemecko v roku 2019 v súvislosti s americkými vojakmi na svojom území vynaložilo 132,4 milióna eur.

Nemecko je pre daňových poplatníkov v USA finančne najnáročnejšou základňou na svete, uvádza DPA. Základne nachádzajúce sa v strede Európy majú však strategicky výhodnú polohu.

Turecko úspešne otestovalo svoju prvú protilietadlovú raketu (VIDEO)
Prvá turecká protilietadlová raketa prešla posledným testom a zasiahla cieľ vzdialený asi 200 km, pričom sa očakáva, že sa čoskoro zaradí do tureckého arzenálu, informuje portál RT. Čítať ďalej
06 | 07 | 2020 | Marek Molnár