"Battle for Heaven" - O novej stratégii vesmírnej bezpečnosti USA (Vladimír Kudrjacev)
06 | 07 | 2020 I Iveta Machová

Komentár Vladimíra Kudrjavceva  (Fond strategickej kultury)


Američania menia vesmír na vojenský priestor a obviňujú Rusko a Čínu z militarizácie vesmíru


Vzhľadom na zanedbávanie medzinárodných zmlúv zo strany Ameriky a jej vlastných medzinárodných záväzkov (odstúpenie od Zmluvy o INF, Zmluvy o otvorenom nebi a ešte skôr od Zmluvy o ABM) nie je ťažké predpokladať, že ďalšou obeťou zásady „America First“ sa stane  Zmluva o vesmíre z roku 1967 , ktorou sa zakazuje nasadenie akýchkoľvek druhov zbraní hromadného ničenia vo vesmíre (zmluva sa nevzťahuje na iné typy zbraní).

Skutočnosť, že Spojené štáty majú v úmysle dobyť vesmír, je tiež zrejmá: ako cenené sú  nároky Američanov na Mesiac, a hlavne -  vytvorenie vesmírnych vojsk ako samostatného typu ozbrojených síl, spred roka.

Vo februári Fond strategicej kultúry písal, že Ministerstvo obrany USA pripravuje novú vesmírnu stratégiu. Ako poznamenal zástupca Pentagonu, americká vesmírna stratégia je založená na troch hlavných zásadách: udržanie nadradenosti vo vesmíre; poskytovanie podpory z vesmíru; zabezpečenie stability „v celom priestore“.

Predpokladá sa, že Spojené štáty chránia svoj prístup do vesmíru rovnakým spôsobom, ako námorníctvo poskytuje námornú bezpečnosť a bezpečný priechod lodí v spoločných vodách. Existuje geopolitické chápanie vesmíru a úloha Ameriky v ňom, čo znamená premenu vesmíru na predĺženie konfrontácie medzi veľmocami.

Rusko varuje USA pred snahou reštartovať "hviezdne vojny"!
20 | 01 | 2019 | Michal Šumichrast


V apríli námestník ministra zahraničných vecí Ruskej federácie Sergej Rjabkov uviedol, že v celom množstve otázok týkajúcich sa činnosti USA a Ruska vo vesmíre, najmä pokiaľ ide o vyhliadky na objavenie sa vojenských úderných zbraní, tieto dve krajiny majú hlboké, a mnohých otázkach zásadné a základné rozdiely.  V júni, však, Rjabkov ohlásil vytvorenie medzištátnej pracovnej skupiny expertov pre vesmír, ktorej program sa dokončuje.

Neexistujú žiadne záruky, že sa účastnícke strany budú môcť na niečom dohodnúť. Je možné, že Američania rokujú len naoko, aby v praxi urobili to, čo považujú za potrebné. Ten istý Rjabkov zdôraznil, že Spojené štáty budú v mnohých situáciách naďalej pokračovať vystupovať z nekompromisných pozícií, čím budú vnucovať svojim partnerom svoje chápenie problémov.

Na tomto pozadí sa objavila správa, že Spojené štáty pripravili novú Stratégiu vesmírnej bezpečnosti. Zdôrazňuje sa v nej, že vesmír dnes zlepšuje americké vojenské možnosti a je jedným zo základov jeho národnej bezpečnosti. V dokumente sa výslovne uvádza: „Vesmír  je teraz výhradným priestorom na bojovanie“ (warfighiting). “

Americká stratégia je založená na štyroch cieľoch: dosiahnutie komplexnej vesmírnej nadradenosti; integrácia vojenských vesmírnych možností do spoločného systému operácií; formovanie strategického priestoru (znamená podrobné pochopenie vojensko-politickej podstaty vesmírnych procesov a vývoj jasného algoritmu akcií v tomto prostredí v rôznych situáciách); spolupráca so spojencami, partnermi, priemyslom a inými americkými vládnymi agentúrami.

Ako funguje Putinov „jadrový kufrík“
O povestných „jadrových kufríkoch“ prezidentov, vďaka ktorým môžu odpáliť jadrové bomby z hociktorého miesta, kolujú legendy. Skutočnosť je trochu komplikovanejšia. Uviedol portál Life.ru. Čítať ďalej
12 | 12 | 2019 | Preklad: Redakcia HD


Vo verejne dostupnej verzii stratégie je veľa „vody“, ale dva body možno veľmi zreteľne vysledovať.

Po prvé, uvádza sa, že na pozadí ostro prehĺbenej konkurencie veľkých mocností na svete najväčšiu hrozbu pre Spojené štáty vo vesmíre predstavuje Rusko a Čína, ktoré „už militarizovali vesmír“. Autori dokumentu uznávajú, že Amerika má v čom dohánať rivalov (napríklad v oblasti pochopenia zmien, ku ktorým dochádza v kozmickom sektore a opatrení, ktoré je potrebné v tomto ohľade prijať), a vyzývajú na aktívne využitie potenciálu spojencov.

Podľa slov  zástupcu ministra obrany pre vesmírnu politiku Stephena L. Kitaya, ktorý predstavoval stratégiu, sú Spojené štáty vo vesmíre ešte stále na čele pred Ruskom a Čínou, ale vzhľadom na rýchlosť rozvoja vojenských a vesmírnych spôsobilostí týchto krajín (elektronická vojna so satelitmi, kinetické vesmírne zbrane, systémy satelit-satelit atď.), sa tento rozdiel zmenšuje a Amerika je „určite v nebezpečenstve“.

Po druhé, v novej americkej stratégii sa niekoľkokrát zdôrazňuje, že pre  súčasnú situáciu vo vesmíre má civilná komerčná zložka veľký význam,  treba jej pomáhať v  rozvoji s využitím jej výsledkov na účely národnej bezpečnosti. A tu by sme si mali pripomenúť satelitnú flotilu vytvorenú v rámci projektu Starlink, Elona Muska, ktorú Pentagon nedávno použil na vojenské účely (mimochodom, hľadanie informácií o tomto na anglicky hovoriacom internete nie je také jednoduché).

Stručne povedané, poznamenávame, že Americká stratégia pre vesmírnu bezpečnosť je navrhnutá na desať rokov - pre náš svet rýchlych zmien je to dosť dlhodobá perspektíva. To znamená, že Američania sa zamerali na dlhú, puntičkársku prácu vo vesmírnej oblasti. Nasledujúce ustanovenie by sa mohlo považovať za kvintesenciu dokumentu, o ktorom bola verejnosť informovaná: „Táto stratégia definuje, ako by malo ministerstvo obrany zvýšiť svoju vesmírnu moc, aby mohlo konkurovať, ovládať a vyhrávať v zložitom, nebezpečnom prostredí v podmienkach súperenia medzi veľmocami.“

Rusko má „politickú vôľu“ dohodnúť sa na znížení počtu zbraní. Loptička je ale na americkej strane
Rusko sa neusiluje o preteky v zbrojení, ide mu len o vlastnú ochranu, povedal Vladimir Putin krátko po pozastavení zmluvy INF v reakcii na jej vypovedanie Spojenými štátmi. Moskva je otvorená novej dohode o znížení počtu zbraní, ale USA sa k nej... Čítať ďalej
04 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič