Čoraz viac Talianov nemá na jedlo
05 | 07 | 2020 I Natália Sollárová

Aj po uvoľnení opatrení majú niektorí Taliani problém vystačiť s peniazmi. Mnohí sa obracajú na potravinové banky. A boja sa, že to bude ešte horšie. Píše portál idnes.cz.


Obyvatelia majú pocit, že pre nich vláda nerobí dosť a zúfalo čakajú na sľúbené peniaze. Rad na polievku zadarmo je v rímskej štvrti Trastevere oveľa dlhší ako pred pandémiou. Podľa Lucie Lucchiniovej, ktorá vedie katolícku charitu Sant´ Egidio, kým vtedy podávali 300 jedál denne, teraz je to viac ako 500 jedál za deň.

Na začiatku pandémie mali mnoho bezdomovcov, ktorí nerozumeli tomu, čo sa deje. Niektorí dokonca dostali i pokutu za to, že boli na ulici. „Potom ale začali prichádzať noví ľudia, ktorých sme predtým nevideli. Prišli o príjem a nemali rodinu, na ktorú by sa mohli obrátiť,“ vysvetľuje situáciu Lucchiniová.

Podľa poľnohospodárskeho združenia Coldiretti patria k približne miliónu Talianov, ktorí majú skončiť v chudobe následkom pandémie. „Rodiny, ktoré to pred pandémiou zvládali, zrazu nesú veľkú ekonomickú záťaž a prosia potravinové banky o pomoc,“ uviedol ekonóm združenia Lorenzo Bazzana.

Pozostalí obetí koronavírusu v Taliansku žiadajú spravodlivosť
Príbuzní obetí koronavírusovej pandémie v Taliansku združení v organizácii Noi Denunceremo (Žalujeme) tvrdia, že mnohé obete sú výsledkom nedbalosti a neschopnosti úradov. Čítať ďalej
09 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


„V Taliansku je veľké meškanie v platbách podnikom i jednotlivcom“, upozorňuje Wolfango Piccoli, ktorý je predsedom výskumnej spoločnosti Teneo. Podľa neho sa všetci sústredia na veľké čísla, ale nakoniec je vždy dôležitá schopnosť štátu dodávať peniaze, predovšetkým najslabším členom spoločnosti. „A s tým má Taliansko problém,“ dodáva Piccoli.

Podľa anglického listu The Guardian, veľká časť bremena padá najmä na dobročinné a komunitné organizácie, ktoré sa snažia o ľudí v núdzi postarať. Ako ďalej píše idnes.cz, mnoho supermarketov v hlavnom meste sa zapojilo do projektu, v rámci ktorého môžu zákazníci nakúpiť jedlo, ktoré potom charity rozdajú chudobným.

Napríklad organizácia Nonna Roma rozdávala pred vypuknutím koronavírusu potravinové balíčky asi 300 rodinám, teraz zásobuje až 7,5-tisíc domácností. Sú to noví chudobní. Dobrovoľník Alberto Campailla hovorí, že sú medzi nimi robotníci, ktorí prišli o prácu, ale tiež mladí profesionáli, ktorým sa znížil príjem. Podľa jeho názoru by vláda mala rozšíriť systém nepodmieneného základného príjmu pre chudobných a pomôcť ľuďom s platením nájomného. „Existuje veľké riziko, že mnoho ľudí nedokáže platiť nájom a príde o svoje domovy,“ upozorňuje Campailla.

Talianska pravicová opozícia pod vedením Salviniho vyzýva na predčasné voľby
V talianskej metropole Rím v sobotu demonštrovalo niekoľko tisícok ľudí a vedúcich predstaviteľov pravicovej opozície za vypísanie predčasných volieb. Čítať ďalej
04 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Mnoho podnikov pritom ešte ani nebolo otvorených a tie, ktoré tak urobili, majú problém vystačiť s peniazmi. „Náš zárobok závisí od spoločenských akcií, ktoré sa teraz nekonajú,“ hovorí majiteľ rímskeho kvetinárstva Enzo Russo. Myslí si, že pokiaľ to bude takto pokračovať, bude to veľmi nebezpečné.

Piccoli predpovedá, že skutočná škoda sa prejaví až na jeseň. Taliansko príde počas tejto sezóny o niekoľko miliárd eur, ktoré by plynuli z cestovného ruchu. Portál idnes.cz ďalej uvádza, že podľa expertov zmizne až 40 percent malých a stredných podnikov a na jeseň dôjde i k vlne prepúšťania.

„Bez ohľadu na množstvo peňazí, ktoré môžu prísť z Bruselu, sú vyhliadky dosť strašné,“ pokračuje Piccoli. A nemyslí si, že by vláda bola schopná zostaviť komplexný, dôveryhodný a efektívny plán. Pokiaľ aj dôjde k schváleniu pripravovaného krízového fondu únie, peniaze z neho sa podľa Piccoliho začnú rozdeľovať až v budúcom roku. Dovtedy môže Taliansko získať prostriedky z Bruselu len cez program SURE na podporu zamestnancov ohrozených výpadkom ekonomickej aktivity v dôsledku koronavírusu.

V Taliansku sa koronavírus objavil už v decembri, tvrdí štúdia
Koronavírus sa v dvoch najväčších severotalianskych mestách Miláno a Turín objavil už v decembri, dva mesiace predtým, než úrady zaznamenali prvý prípad nákazy v krajine, uvádza štúdia talianskeho Národného inštitútu zdravia (ISS), ktorú v piatok... Čítať ďalej
19 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR