7 policajných dôstojníkov bolo zranených pri rozháňaní nelegálnej hromadnej akcii v Londýne (VIDEO)
04 | 07 | 2020 I Imrich Kovačič

Londýnska polícia bola v piatok večer zahádzaná fľašami, tehlami a inými letiacimi predmetmi, zatiaľ čo sa v piatok večer pokúšala rozbiť nelegálnu hromadnú akciu v západnom Londýne. Počas poriadkového zásahu bolo zranených najmenej sedem dôstojníkov, informuje portál RT.


Polícia bola na scénu vo White City privolaná na základe správ o počte ľudí, ktorí sa zišli na nelicencovanej hudobnej akcii v Havelock Close. Zábery očitých svedkov zdieľané na sociálnych médiách ukazujú skupinu mladých mužov, ktorí odháňajú policajtov rôznymi predmetmi vrátane sklenených fliaš, tehál a plechoviek od piva.



Násilie bolo také intenzívne, že policajti sa dali na útek. Metropolitná polícia v tejto súvislosti uviedla, že dôstojníci „ustúpili, aby sa preskupili.“



Krátko nato scénu ovládli nepokoje, sprevádzané nepriateľstvom a násilím. Oblasť bola uzatvorená perimetrom, ktorý dával polícii právomoc kohokľvek v danej oblasti zastaviť a prehľadať.

Policajní predstavitelia uviedli, že všetci účastníci nepovolenej udalosti sa definitívne rozišli okolo 1:15 hod. v noci. Zástupca komisára Laurence Taylor povedal, že stretnutie bolo nezákonné a predstavovalo riziko pre verejné zdravie.



„Násilie, ktoré sa dnes večer prejavovalo voči policajným dôstojníkom, bolo úplne neprijateľné a nebudeme ho tolerovať v žiadnej podobe. Dôstojníci narazili na násilný odpor a boli na nich hádzané rôzne predmety,“ povedal Taylor.  "Naša spoľahlivá policajná reakcia ukázala, že budeme podobné incidenty dôkladne sledovať a zastavíme tých, ktorí majú v úmysle spôsobiť škodu alebo narušenie našich spoločenstiev."



Násilie piatkovej noci je posledným zo série stretov polície a zločincov na „pouličných večierkoch“ v Londýne, pri ktorých bolo zranených už viac ako 150 policajtov. Minulý týždeň hovorca predsedu vlády Borisa Johnsona označil situáciu za „hroznú“a dodal, že takéto „násilie voči polícii sa nebude tolerovať“.

Trump skritizoval snahu demonštrantov o vymazanie vlastných dejín
Americký prezident Donald Trump v predvečer Dňa nezávislosti adresoval pod pamätníkom štvorice bývalých prezidentov USA Mount Rushmore v Južnej Dakote priamu výzvu búriacim sa belošským voličom. Čítať ďalej
04 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR