Slovinsko zaradilo Česko, Chorvátsko a Francúzsko na "žltý" zoznam krajín
03 | 07 | 2020 I TASR

Českí či chorvátski občania plánujúci dovolenku v Slovinsku môžu dovolenkovať bez karantény, ak si pobyt rezervovali ešte pred sobotou.


Slovinsko sprísňuje pohraničný režim a v sobotu vyradí Chorvátsko, Česko a Francúzsko zo zoznamu "zelených krajín", pokladaných za epidemiologicky bezpečné. Pre občanov týchto krajín to znamená 14-dňovú karanténu v Slovinsku. Vo štvrtok to oznámil hovorca slovinskej vlády Jelko Kacin.

Naopak, Belgicko a Holandsko sa na zelený zoznam dostanú. Informácie priniesla tlačová agentúra STA a portál Novinky.cz.

Tri vyškrtnuté krajiny budú zaradené do žltého zoznamu menej bezpečných štátov. Byť na tomto zozname znamená, že väčšina zahraničných občanov prichádzajúcich do Slovinska z týchto krajín musí absolvovať dvojtýždňovú karanténu, čo sa však netýka Slovincov vracajúcich sa zo "žltých krajín".

AKTUÁLNE: Zo zoznamu bezpečných krajín vypadli Bulharsko a Čierna Hora (aktualizácia)
Epidemiológovia upravili zoznam krajín, kam je bezpečné cestovať. Čítať ďalej
02 | 07 | 2020 | Peter Haluza, SITA, TASR


Kacin vysvetlil, že situácia v šírení koronavírusu SARS-CoV-2 sa v niektorých krajinách zlepšuje, predovšetkým v západnej Európe, kde počet nakazených ľudí klesá pod desať na 100.000 obyvateľov. Z tohto dôvodu sa na zelenom zozname ocitli Belgicko a Holandsko.

Sú však krajiny, kde sa situácia zhoršuje, a preto sa slovinská vláda vo štvrtok dohodla, že Chorvátsko, Česko a Francúzsko budú zapísané do žltého zoznamu. Opatrenie začne platiť od soboty.

Kacin dodal, že Slovinci vracajúci sa z Chorvátska nebudú musieť ísť do izolácie, ale na hraniciach budú musieť odpovedať na otázku, či sa naozaj vracajú z Chorvátska, a nie z iných západobalkánskych krajín, ktoré sú na červenom zozname, čo aj pre slovinských občanov znamená absolvovať karanténu v Slovinsku. Títo občania budú musieť svoju odpoveď potvrdiť dôkazmi.

Železničná spoločnosť Slovensko zavádza 44 letných sezónnych vlakov na desiatich linkách
Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK) na základe rozhodnutia Ministerstva dopravy a výstavby SR (MDV) zavádza počas letnej sezóny spolu 44 vlakov na desiatich linkách. Čítať ďalej
03 | 07 | 2020 | SITA


Hovorca vlády znovu varoval Slovincov pred cestovaním do Srbska, Severného Macedónska, Albánska, Bosny a Hercegoviny (BaH) či Kosova, kde sa koronavírus rýchlo šíri. Českí či chorvátski občania plánujúci dovolenku v Slovinsku môžu dovolenkovať bez karantény, ak si pobyt rezervovali ešte pred sobotou.

Česi, ktorí smerujú do Chorvátska, musia počítať s tým, že pri vstupe do Slovinska budú musieť predložiť dokumenty dokazujúce účel a cieľ cesty. Krajinu budú musieť prejsť v priebehu 12 hodín a nepovolia im tam prenocovať. Minister zahraničných vecí ČR Tomáš Petříček na Twitteri oznámil, že o presných podmienkach vstupu Čechov do Slovinska sa bude v piatok rozprávať so svojím slovinským kolegom.

Analytici tvrdia, že v Iráne došlo v jadrovom zariadení k požiaru
Požiar a následný výbuch zasiahli vo štvrtok fabriku na výrobu odstrediviek. Fabrika bola postavená nad Iránskym podzemným zariadením Natanz určeným na obohacovanie jadrového paliva. Analytici hovoria, že kvôli predošlým pokusom o sabotáž sa toto... Čítať ďalej
03 | 07 | 2020 | Mário Martinka