Dávky a príspevky sú v porovnaní so mzdami každým rokom nižšie
03 | 07 | 2020 I SITA

Životné minimum rastie dlhodobo pomalšie ako mzdy, dávky sa tak pomere k platom stále znižujú.


Hoci životné minimum, a s ním aj naň naviazané dávky a daňové zvýhodnenia, aj tento rok stúpa, jeho rast dlhodobo zaostáva za rastom miezd. Upozorňuje na to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ), podľa ktorej sa tak aj spomínané dávky a daňové zvýhodnenia každým rokom v porovnaní k platom znižujú. Za dve dekády tak podiel životného minima na priemernej mzde klesol o viac ako desať percentuálnych bodov.

"Dlhodobo platí, že životné minimum rastie pomalšie ako mzdy. Za posledných 20 rokov klesol podiel životného minima na priemernej mzde z 30 % na 19 %. Dôsledkom je, že výška dávok a príspevkov naviazaných na životné minimum, ak neboli vládou jednorazovo zvýšené, je v porovnaní so mzdami každým rokom nižšia," uviedla rozpočtová rada na sociálnej sieti.

Životné minimum na dospelú osobu sa pritom od 1. júla tohto roka zvýšilo o 2,2 %, teda o 4,63 eura na 214,83 eura. Na zvýšenie životného minima je naviazaných viacero dávok či daňových zvýhodnení. Stúpne tak napríklad aj suma daňového bonusu na dieťa, nezdaniteľná časť základu dane, dávky v hmotnej núdzi, prídavok na dieťa či rodičovský príspevok.

Hipš upozornil Matoviča na cyperské schránkové firmy, v ktorých je Kollár spoločníkom
Juraj Hipš, predseda strany SPOLU, vyzval premiéra Igora Matoviča aby sa zameral na niektoré firmy Borisa Kollára. Predseda parlamentu je totiž spoločníkom vo firmách, ktoré dlhodobo nepodávajú účtovné závierky a daňové priznania. Čítať ďalej
03 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok