Západné médiá „nesklamali“ ani pri hlasovaní o ruskej ústave (Gevorg Mirzajan)
02 | 07 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Komentár Gevorga Mirzajana (Life.ru)


Fungujúce Rusko je pre západné elity skutočne odstrašujúcim Mordorom, na ktorý by sa mohli ulakomiť i obyvatelia vyspelých západných demokracií.


V Rusku sa pomaly končí hlasovanie o ústavných zmenách. Podľa predbežných výsledkov väčšina obyvateľov krajiny zmeny a doplnenia podporila. To znamená, že oficiálne nadobudnú aj účinnosť.


Tí, ktorí boli za, sú s víťazstvom spokojní. Tí, ktorí sú proti, ​​musia uznať a rešpektovať rozhodnutie väčšiny. Tí, ktorí viedli kampaň proti účasti, by sa mali zamyslieť nad tak nízkym počtom odmietavých hlasov. A tiež by mali dospieť k záveru, že volebné postupy treba rešpektovať a nie zavrhovať a podceňovať.


Proces hlasovania sa chýli ku koncu. Informačný šum okolo neho sa však v západných médiách ešte len začína. Zahraniční kolegovia ani tento raz nesklamali očakávania. Väčšina z nich popisuje hlasovanie a pozmeňujúce a doplňujúce návrhy v zlom svetle. Pričom sa ani vôbec nesnažili pochopiť ich podstatu.



Putin doživotne?

Veľká väčšina médií spája hlasovanie iba s doložkou o „vynulovaní“. „Referendom sa Vladimír Putin len snaží získať ďalších 16 rokov," uvádza sa v článku na webe Axios. „Zostane Putin prezidentom už doživotne?“ pýta sa katarská Al-Jazeera. Pričom v krajine jej pôsobenia majú vládcovia právo byť pri moci po celý život. Kým nezomrú alebo ich násilne neodstavia.


Ruskí voliči väčšinovo schválili zmeny ústavy
Zo spracovania vyše 50 percent odovzdaných hlasovacích lístkov zmeny v ústave Ruskej federácie podporilo 76,24 percent voličov. Proti bolo 22,93 percenta, vyplýva z čiastkových výsledkov zverejnených Ústrednou volebnou komisiou (ÚVK), podľa ktorých... Čítať ďalej
02 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR

Národný verejný rozhlas USA hlásil, že „Rusi hlasujú za 206 reforiem, z ktorých najdôležitejšou je predĺženie Putinovho mandátu“. Prakticky nikto, ak som pravdaže nikoho neopomenul, si nevšimol, prečo si Putin vyhradil právo na opätovné zvolenie. Chce sa totiž vyhnúť tomu, aby Rusko pri hľadaní jeho nástupcu neuviazlo v nezmyselnom vnútornom konflikte.


Putina nazývajú tiež diktátorom. Jeho mocou údajne otriasla epidémia koronavírusu. Na scénu sa podľa National Interest preto vracia pomocou „zahraničnopolitickej žurnalistiky“. Vyčítajú mu i „vojenské divadlo“. Takto západní liberáli zvyknutí iba na pochody gejov a výtržníkov nazývajú veľkolepú prehliadku ku Dňu víťazstva. A podľa agentúry Bloomberg mu hlasovanie o ústavných reformách umožní zostať pri moci až do roku 2036.


„Putin organizuje referendum uprostred rastúcej epidémie koronavírusu,“ píše bombasticky The New York Times. A pôsobivo pripája vývoj počtu ochorení vo viacerých regiónoch Ruskej federácie. Niet pochýb, že ak by prezident odložil hlasovanie na jeseň, ten istý New York Times by napísal, že nedodržal slovo. Že chce obísť hlasovanie a vôľu ľudu.


Podľa západných médií však ruský ľud „vzdoruje“. Rusi vraj usporiadali hromadné protesty. A pripojili sa k nim údajne aj pracovníci štátnych médií. „Ruský moderátor opustil štátny televízny kanál kvôli hlasovaniu o udržaní Putina pri moci,“ píše Newsweek. Takto komentoval prepustenie krasnojarského novinára, ktorý označil zmeny v ústave za „historický zločin“. Západným kolegom vôbec nie je divné, že sa v ňom „národné svedomie“ prebudilo práve v čase vrcholiacej informačnej kampane o hlasovaní o zmenách v ústave.


New York Times posunul protiruskú hystériu na novú úroveň neoverenými informáciami
The New York Times uverejnil článok, v ktorom tvrdil, že Rusko vyplácalo Talibanu peňažné odmeny za zabitie amerických jednotiek v Afganistane. Je tu len jeden problém - nič z toho, čo uviedli, nebola pravda, píše rt.com Čítať ďalej
29 | 06 | 2020 | Mário Martinka

Za divadlo naopak považuje The New York Times celú kampaň a hlasovanie, ktoré vraj dôsledne režíroval samotný Putin. Ako „dôkaz“ cituje ruskú opozíciu, ktorá má byť „hlasom ruského ľudu“.


The Washington Times „pracuje“ ešte efektívnejšie. V stĺpčeku s názvom „Putin už určil výsledok fiktívneho hlasovania“ si zavolal na pomoc ozajstného „zástupcu ruského ľudu“. Má ním byť Vladimír Kar-Murz. Ten americkému čitateľovi vysvetlil jednoduché pravdy. Väčšina Rusov podľa neho Putina nepodporuje. Dokonca ani v jeho „bývalej pevnosti“, ako Independent nazval oblasť Nižný Tagil.



Ruský Mordor

Západné médiá sa ani neunúvajú uvádzať údaje o účasti v hlasovaní. Ruskí robotníci sa podľa nich otočili prezidentovi chrbtom a nechcú ho „korunovať kráľom“. Preto ich Kremeľ núti voliť a priamo falšuje odovzdané hlasy. Podľa Business Insider dokonca platí až 100 000 dolárov blogerom a verejne známym ľuďom, aby podporovali pozmeňujúce a doplňujúce návrhy. Podľa západných médií je preto Rusko skutočne beznádejným peklom a skutočným Mordorom.


Podľa západných štandardov je Rusko ozaj strašným Mordorom. Manželstvá osôb rovnakého pohlavia sú zakázané. Krajina už neodovzdáva svoje územia za úplatky, pochybné priateľstvá, či kvôli alkoholovej závislosti svojho vodcu. Na uliciach nie sú žiadne búrlivé protesty, pamätníky stoja, polícia pracuje, guvernéri neposielajú svojho prezidenta do bunkra a liberálne elity sa nesnažia odvolať hlavu štátu len preto, že vyhral proti ich vôli.


Len prečo sú teda už bežní obyvatelia Západu unavení z pretvarovania sa liberálnych elít a čoraz viac túžia práve po tomto ruskom Mordore?


Google ako Ministerstvo Pravdy Nového svetového poriadku (Vladimír Prochvatilov)
Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultury) Čítať ďalej
27 | 06 | 2020 | Iveta Machová