Stručná história Antify II
02 | 07 | 2020 I Mário Martinka
Americká Antifa

Pokračovanie "Stručnej histórie skupiny Antifa" priniesla stánka gatestoneinstitute.org.


Prvý diel "Stručná história Antify I." su môžete prečítať
Stručná história Antify I
Krátku históriu skupiny Antifa priniesla stánka gatestoneinstitute.org. Čítať ďalej
29 | 06 | 2020 | Mário Martinka


Korene moderného hnutia Antifa v Spojených štátoch možno vysledovať až do 80. rokov 20. storočia založením Anti-Racist Action ( Anti-rasistickej akcie - ARA), siete anarchistických punkových rockových nadšencov, ktorí sa venovali boju proti neonacistickým skinheadom.

Mark Bray, autor knihy „The Antifa Handbook“, vysvetlil: „V mnohých prípadoch severoamerické moderné hnutie Antifa vzniklo ako spôsob, bránenia punkovej scény pred hnutím neonacistických skinheadov. Zakladatelia pôvodnej siete Anti-Racist Action v Severnej Amerike boli antirasistickí skinheadi.“
Boj fašistov a antifašistov

Boj fašistov a antifašistov bol v podstate bojom o kontrolu punkovej scény počas osemdesiatych rokov minulého storočia. Toto sa dialo v  tomto období v celej severnej Amerike a v niektorých častiach Európy.„Medzi radikálnou ľavicovou politikou a punkovou scénou existuje obrovské prekrytie. Treba poukázať aj na stereotyp o špinavých anarchistoch a punkáčoch, čo je prílišné zjednodušenie, ale je založené na určitom množstve pravdy.“

Anti-Racist Action bola inšpirovaná Anti-Fascist Action ( Anti-fašistickou akciou - AFA ), militantnou antifašistickou skupinou založenou v Británii na konci 70. rokov. Americká skupina zdieľa záľubu britskej skupiny v násilných útokoch na politických oponentov. ARA bola nakoniec premenovaná na Torch Network, ktorá v súčasnosti združuje deväť militantných skupín Antifa.

Eschatológia Karla Čapka (Valentin Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
01 | 07 | 2020 | Iveta Machová


V novembri 1999 davy maskovaných anarchistov, predchodcov dnešného hnutia Antifa počas násilných demonštrácií zničili centrum mesta Seattle v štáte Washington. Tieto demonštrácie narušili ministerskú konferenciu Svetovej obchodnej organizácie. Protesty proti WTO v Seattli dali život antiglobalizačnému hnutiu.

Odhaduje sa, že v apríli 2001 sa v Quebecu zhromaždilo približne 50 000 antikapitalistov, ktorí boli proti tretiemu summitu Amerík ( Third Summit of the Americas ). Bolo to stretnutie vedúcich predstaviteľov Severnej a Južnej Ameriky, ktorí rokovali o dohode o vytvorení zóny voľného obchodu, ktorá by zahŕňala západnú pologuľu.

Vo februári 2003 demonštrovali stovky tisíc protivojnových demonštrantov proti irackej vojne. Po skončení vojny sa niektoré časti takzvaného progresívneho hnutia radikalizovali a zrodili sa súčasné hnutia Antifa.

Rose City Antifa (RCA), založená v roku 2007 v Portlande v Oregone, je najstaršou americkou skupinou, ktorá používa názov „Antifa“ vo svojom názve. Slovo antifa pochádza zo skupiny, ktorá sa nazývala Antifaschistische Aktion. Tá bola založená v máji 1932 stalinistickými predstaviteľmi Komunistickej strany Nemecka. Logo Antify s dvoma vlajkami reprezentujúcimi anarchizmus (čierna vlajka) a komunizmus (červená vlajka) - tie sú odvodené od nemeckého hnutia Antifa.
Antifa a Bernie Sanders

Americké hnutie Antifa sa rozbehlo už v roku 2016 po tom, čo senátor Vermontu, Bernie Sanders (samozvaný socialista), stratil nomináciu Demokratickej strany a strana na boj o prezidentské kreslo nominovala Hillary Clintonovú. Radoví členovia a priaznivci Sandersa sľúbili, že budú pokračovať v jeho „politickej revolúcii“, aby v Amerike nastolil socializmus.

Prezident Trump splnomocnil USA právom na náboženský intervencionizmus (Dmitrij Minin)
Komentár Dmitrija Minina (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
22 | 06 | 2020 | Zuzana Perželová


Neskôr sa migrácia stala novým stredobodom americkej politiky po tom, ako Donald Trump postavil svoju kampaň postavenú na sľube zníženia nelegálnej migrácie. V júni 2016 demonštranti násilne zaútočili na prívržencov Donalda Trumpa pred zhromaždením v San Jose v Kalifornii. V januári 2017 sa stovky výtržníkov z Antify pokúsilo narušiť inauguračný ceremoniál prezidenta Trumpa vo Washingtone, DC.

Vo februári 2017 výtržníci Antifa využívajúci takzvanú taktiku čierneho bloku - nosia čierne oblečenie, masky alebo iné predmety, ktoré zakrývajú tvár, aby ich polícia nemohla identifikovať - prerušili prejav Miloša Yiannopoulosa, krajne pravicového aktivistu, ktorý bol kritizovaný za prednášanie na Kalifornskej univerzite v Berkeley - rodisko Free Speech Movement ( hnutia  slobodného prejavu ) z roku 1964. Antifa radikáli tvrdili, že Yiannopoulos plánoval „vyradiť“ nezdokumentovaných študentov z Berkeley za účelom ich zatknutia. Maskovaní vandali Antifa vyzbrojení molotovými kokteilami, tehlami a množstvom ďalších provizórnych zbraní bojovali s políciou a spôsobili škody na majetku vo výške viac ako 100 000 dolárov.
Damaskovanie Antify

V júni 2018 predstavil republikánsky predstaviteľ Dan Donovan z New Yorku návrh zákona HR 6054 - „Zákon o odmaskovaní Antifa“ -, ktorý ukladá trest odňatia slobody až na 15 rokov komukoľvek, kto má na sebe masku alebo maskovanie počast toho ako "zraňuje, týra, ohrozuje alebo zastrašuje" niekoho iného, kto si uplatňuje akékoľvek práva alebo privilégiá zaručené ústavou USA. Návrh zákona sa pozastavil v Snemovni reprezentantov.

V júli 2019 sa radikál z Antify, Willem Van Spronsen, pokúsil o bombový útok na väzenské zariadenie amerického imigračného a colného úradu v Tacome vo Washingtone. Bol zabitý pri konfrontácii s políciou.

Západné médiá „nesklamali“ ani pri hlasovaní o ruskej ústave (Gevorg Mirzajan)
Komentár Gevorga Mirzajana (Life.ru) Čítať ďalej
02 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


V tom istom mesiaci predstavili senátori USA Ted Cruz a Bill Cassidy rezolúciu, ktorá označí Antifu za „domácu teroristickú organizáciu“. V uznesení sa písalo: „Vzhľadom na to, že členovia Antify... sa domnievajú, že sloboda prejavu je rovnocenná s násilím, ( a ) využili hrozby násilia v snahe potlačiť iné politické ideológie; vzhľadom na to, že Antifa predstavuje odpor voči demokratickým ideálom pokojného zhromažďovania a slobody prejavu pre všetkých; vzhľadom na to, že členovia Antify fyzicky napadli novinárov a iné osoby počas protestov a nepokojov v Berkeley v Kalifornii

„Teraz je teda rozhodnuté, že Senát ... žiada, aby boli skupiny a organizácie v celej krajine... pod záštitou Antify, označené za domáce teroristické organizácie.“

„Antifa sú teroristi, násilní maskovaní bitkári, ktorí „bojujú proti fašizmu“ skutočným fašizmom, ( a sú ) chránení liberálnymi privilégiami,“ uviedol Cassidy. „Násilníci vždy dostanú to čo chcú až dokým as im niekto nevzoprie a nepovie nie. Zvolení úradníci musia mať odvahu, nesmú byť zbabelí, inak nezabránia terorizmu.“
Antifa využíva smrť Georga Floyda

Antifa radikáli vo zvýšenej miere využívajú zápalné udalosti, ako je aj smrť Georga Floyda v Minnesote, ako odrazové mostíky na dosiahnutie svojich širších cieľov, medzi ktoré patrí aj odstránenie prezidenta Trumpa z funkcie.

Ostrieľaný spravodajca pre národnú bezpečnosť Bill Gertz nedávno informoval, že hnutie Antifa začalo s plánovaním podnecovania celonárodného protivládneho povstania už v novembri 2019, keď sa začala prezidentská kampaň v USA. Bývalý zamestnanec Národnej bezpečnostnej rady Rich Higgins povedal: „Akcie Antify predstavujú jasné prerušenie dlhoročnej tradície mierového politického procesu v Spojených štátoch. Ich marxistická ideológia sa usiluje nielen ovplyvniť voľby v krátkodobom horizonte, ale zničiť ich využitie ako rozhodujúceho faktora politickej legitimity.

New York Times posunul protiruskú hystériu na novú úroveň neoverenými informáciami
The New York Times uverejnil článok, v ktorom tvrdil, že Rusko vyplácalo Talibanu peňažné odmeny za zabitie amerických jednotiek v Afganistane. Je tu len jeden problém - nič z toho, čo uviedli, nebola pravda, píše rt.com Čítať ďalej
29 | 06 | 2020 | Mário Martinka


„Cieľom Antify nie je nič iné ako podnecovanie revolúcie, občianskej vojny a umlčanie amerických antikomunistov. Stratégie ako ich označovanie za prívržencov Trumpa a označovanie patriotov za nacistov a rasistov sa stávjú štandardnými zbraňami ľavicových komunistických skupín.

„Antifa v súčasnosti funguje ako velenie a kontrola nepokojov, ktoré sú samy osebe zjavným využitím cieleného násilia proti cieľom, ako sú obchody - kapitalizmus; pamiatky - história; a cirkvi - Boh.“
Trump vs. Antifa

Joe Myers, bývalý úradník obrannej spravodajskej agentúry a odborník na boj proti povstalcom, dodal: „Voľby prezidenta Trumpa a revitalizácia Ameriky sú hrozbou pre nihilistické ciele Antify. Podnecujú toto násilie, aby v roku 2020 vyvolali chaos, zúfalstvo a zároveň sa zamerali na porážku Trumpa. Skupina používa organizované násilie na politické účely: ( na ) zničenie ústavného poriadku."

Newyorský odborník na terorizmus, zástupca komisára pre spravodajské služby a boj proti terorizmu John Miller, vysvetlil, prečo sa protesty (spojené so smrťou Georga Floyda ) v New Yorku stali tak násilnými a ničivými: „Po prvé, pred začatím protestov, sa organizátori niektorých anarchistických skupín rozhodli vyzbierať peniaze na kauciu a ľudia, ktorí boli zodpovední za výber peňazí na kauciu, išli narekrútovať lekárske tímy spolu s výbavou - tieto tímy sa mali nasadiť lebo sa očakávali násilné strety a interakcie s políciou.

Ako spáliť pravdu (Valentín Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
27 | 06 | 2020 | Iveta Machová


„Pripravili sa na spáchanie škôd na majetku a nariadili ľuďom, ktorí ich nasledovali, aby sa tak stalo selektívne a iba v bohatších oblastiach alebo v špičkových obchodoch prevádzkovaných právnickými osobami. Vyvinuli komplexnú sieť skautov na bicykloch, ktorí šli pred demonštrantami v rôznych smeroch. Hľadali miesta kde polícia bola a kde polícia nebola. Čím boli schopní nasmerovať skupiny na miesta, kde by mohli spáchať vandalizmus vrátane podpálenia policajných vozidiel a hádzania molotovových koktailov. Mohli si to dovoliť lebo vedeli na ktorých miesta policajti nebudú."

„Sme presvedčení, že značné množstvo ľudí... sem prišlo z oblasti mimo tohto územia, ako predvoj. Majú skautov, používajú šifrované informácie, disponujú potrebnými trasami pre veci ako benzín a urýchľovače, ďalej majú predmenty ako napr. skaly a fľaše. Vedia zložiť kaucie ako aj umiestniť lekárov. Celkovo to predstavuje jasný ukazovateľ toho, že plánovali výtržnosti, poškodenie majetku, násilie a násilné stretnutia s políciou už pred prvou demonštráciou a / alebo pred prvým zatknutím.“

Bernard B. Kerik, bývalý policajný komisár policajného oddelenia v New Yorku, v rozhovore pre časopis The Epoch Times uviedol, že Antifa „stopercentne využila“ protesty spôsobené smrťou Georga Floyda: „Deje sa to v 40 rôznych štátoch a 60 mestách; bolo by nemožné, aby toto niekto mimo Antify financoval. Je to radikálny, ľavicový, socialistický pokus o revolúciu.

Tri anti-utópie - tri modely pretvorenia  Homo Sapiens (Valentin Katasonov)
Komentár Valentina Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
23 | 06 | 2020 | Iveta Machová

Kto financuje Antifu ?

„Prichádzajú z iných miest. To stálo peniaze. Nerobili to sami. Niekto za to platí. Čo Antifa robí, je to, že v zásade unesú čiernu komunitu a spravia z nej svoju armádu. Podnecujú, antagonizujú, donútia týchto mladých čiernych mužov a ženy, aby šli von a robili hlúpe veci, a potom zmiznú..."

Potom, ako sa na fotografiách objavili demonštranti s vojenskými rádioprijímačmi a slúchadlami, Kerik poznamenal: „Musia s niekým hovoriť v ústrednom veliteľskom stredisku... S kým komunikujú prostredníctvom týchto rádií?“

Policajný šéf Steve Mylett v Bellevue vo Washingtone - mesto ktoré bolo tiež zasiahnuté rabovaním a násilím, potvrdil, že zodpovední ľudia boli organizovaní mimo mesta a boli platení: „Existujú skupiny, ktoré týmto lupičom platia. Oni dostávajú zaplatené za každé rozbité okno. Ide o niečo úplne odlišné, niečo s čím sme sa ešte nikdy v tomto povolaní nestretli. Mali sme dôstojníkov, ktorí boli v rôznych oblastiach a prenasledovali tieto skupiny. Keď sa spojíme, oni sa jednoducho rozptýlia.“

Stručná história Antify I
Krátku históriu skupiny Antifa priniesla stánka gatestoneinstitute.org. Čítať ďalej
29 | 06 | 2020 | Mário Martinka