Šéf Štatistického úradu podpísal zmluvu s J&T bez odobrenia vládou
02 | 07 | 2020 I Jaroslav Fabok

Štatistický úrad SR sa má začiatkom budúceho roka presťahovať do budovy, ktorú vlastní J&T Real Estate. Jeho riaditeľ Alexander Ballek podpísal s J&T zmluvu bez toho, aby mu tento krok odobrila vláda. 


Ballek mal pritom povinnosť povinnosť predložiť materiál k novej zmluve do konca januára 2020, čo mu nariadila ešte bývalá vláda. Štatistický úrad návrh predložil až vo februári s tým, že odchádzajúca vláda ho už nestihla schváliť a napokon materiál stiahol. Návrh neodobrovala ani nová vláda, informuje denník SME. 

Zmluva o budúcej zmluve, ktorú Ballek podpísal v máji tohto roka, pritom v prípade jej vypovedania hrozí pokutou do výšky približne 5,9 milióna eur. Nájom v novej budove sa podľa zmluvy bude blížiť dvom miliónom eur ročne. 

Obdobnú zmluvu s J&T o nájme nových priestorov však kvôli pochybnostiam predtým odmietlo ministerstvo spravodlivosti ešte pod vedením Gábora Gála (Most-Híd). Priestory, na ktorých sa so spoločnosťou dohodol Ballek, sa pritom nachádzajú na tej istej adrese v biznis zóne Westend Plazza.

Boss takáčovcov "Kudla" tvrdí, že na vraždu Krajčiho nemal dôvod
Na Špecializovanom trestnom súde, pracovisko Banská Bystrica, sa vo štvrtok začalo hlavné pojednávanie s bosom bratislavskej skupiny takáčovcov Ľubomírom K., alias Kudlom, ktorého obžaloba viní z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy formou... Čítať ďalej
02 | 07 | 2020 | TASR


„Štatistický úrad musel doriešiť svoju priestorovú situáciu, pretože riziko ohrozenia bezpečnosti zamestnancov, respektíve straty dát dosiahlo netolerovateľnú úroveň,“ vysvetľuje situáciu hovorkyňa úradu Jana Morháčová.

Podľa SME hovoria pracovníci úradu o tom, že o podpise zmluvy rokovali s útvarom Hodnoty za peniaze aj s ministerstvom financií. Obe inštitúcie sa ale od celej veci dištancujú a tvrdia, že materiály mala napokon ešte schváliť vláda. 

Legislatívnej rade vlády sa však nepozdávala pri realizácii tejto zmluvy ani samotná výška nájmu či výdavky na sťahovanie Štatistického úradu. V rámci zmluvy si úrad už zazmluvnil aj úpravu priestorov priamo pre jeho potreby. Okrem nájmu vo výške takmer dvoch miliónov eur ročne by musel úrad platiť aj ďalších približne 600-tisíc eur určených na prevádzkové náklady. 

Úrad vlády zatiaľ nevie povedať, ako sa bude správať pri šírení koronavírusu v budúcnosti
Úrad vlády zatiaľ nevie povedať, ako sa bude správať pri šírení koronavírusu v budúcnosti. "Odborné konzílium sleduje epidemiologickú situáciu na Slovensku aj v zahraničí. Epidemiológovia ju pravidelne vyhodnocujú a na základe jej vývoja pristupujú... Čítať ďalej
02 | 07 | 2020 | TASR