Ruská vláda odmietla obvinenie Spojených štátov z predaja zbraní Talibanu
02 | 07 | 2020 I SITA

Ruské ministerstvo zahraničných vecí vo štvrtok odmietlo obvinenia zo strany Spojených štátov, podľa ktorých Moskva poskytuje zbrane hnutiu Taliban v Afganistane. Hovorkyňa ministerstva Mária Zacharovová vyhlásila, že "Rusko dodáva zbrane len legitímnej vláde v Afganistane, čo je všeobecne známe".


Reagovala tak na vyjadrenie amerického ministra zahraničia Mikea Pompea, ktorý v stredu povedal, že túto otázku pravidelne rieši počas stretnutí s ruskými predstaviteľmi. "Rusi tam predávajú ručné zbrane, ktoré už 10 rokov vystavujú Američanov nebezpečenstvu," vyhlásil.

"Keď sa stretávam s ruskými kolegami, vždy sa s nimi o tom rozprávam. Hovorím im, aby s tým prestali," dodal. Rusko dlhodobo kritizuje operáciu v Afganistane vedenú Američanmi. Uvítalo tiež februárovú mierovú dohodu medzi USA a Talibanom s cieľom ukončiť tamojšiu vojnu.

Zacharovová vo štvrtok nekomentovala správy, podľa ktorých Moskva ponúkala odmeny za zabitie amerických vojakov v Afganistane. Iní ruskí predstavitelia ich však označili za klamstvo. Ruský prezidentský splnomocnenec pre Afganistan Zamir Kabulov tieto tvrdenia označil za príklad amerického politického boja.

Bývalý veľvyslanec OSN obvinil Bezpečnostnú radu OSN z pokrytectva
Bývalý osobitný vyslanec generálneho tajomníka OSN pre Líbyu Ghassan Salamé obvinil Bezpečnostnú radu OSN (BR OSN), že "je pokrytecká" a podkopáva jeho úsilie o nastolenie mieru v tejto vojnou postihnutej severoafrickej krajine. Informovala o tom... Čítať ďalej
02 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR