Rusi podporili Putina. Účasť až 65 % a z nich skoro 78 % zahlasovalo za novú ústavu
02 | 07 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Zmeny v ruskej ústave podporilo v referende 77,92 percenta voličov, proti bolo 21,27 percent účastníkov, informovala vo štvrtok agentúra TASS s odvolaním sa na ústrednú volebnú komisiu, ktorá spracovala už 100 percent všetkých hlasov. Účasť dosiahla 65 percent. 


Hlasovanie o zmenách v ruskej ústave sa na celom území krajiny skončilo v stredu o 21:00 h. moskovského času (20:00 h. SELČ). Voliči v zahraničí mohli hlasovať už od začiatku tohto týždňa.

Ústredná volebná komisia vysvetlila, že predčasné hlasovanie umožnilo predísť zhromažďovaniu ľudí vo volebných miestnostiach a zmierniť tak riziko šírenia koronavírusu SARS-CoV-2, s ktorého epidemickým výskytom Rusko ešte stále zápasí.

Ruskí voliči väčšinovo schválili zmeny ústavy
Zo spracovania vyše 50 percent odovzdaných hlasovacích lístkov zmeny v ústave Ruskej federácie podporilo 76,24 percent voličov. Proti bolo 22,93 percenta, vyplýva z čiastkových výsledkov zverejnených Ústrednou volebnou komisiou (ÚVK), podľa ktorých... Čítať ďalej
02 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Ústavné zmeny umožnia prezidentovi Vladimirovi Putinovi zostať pri moci až do roku 2036. Prezident takisto dostane právo navrhovať sudcov najvyššieho súdu a prokurátorov na schválenie hornou komorou parlamentu.

Reformy tiež zakotvujú ekonomické zmeny, ktoré zaručujú minimálnu mzdu. Tá nemá byť nižšia ako úroveň životného minima, zatiaľ čo štátny dôchodok bude každoročne upravovaný o infláciu.

Zmeny v ústave zahŕňajú aj zmienku o "viere v Boha", a to napriek dlhej histórii Ruska/Sovietskeho zväzu ako sekulárnej krajiny. Obsahujú aj ustanovenie o zákaze manželstiev ľudí rovnakého pohlavia.

Trump skúpil takmer celé svetové zásoby remdesiviru. USA nechcú spolupracovať so svetom
Remdesivir, ktorý vyrába spoločnosť Gilead Sciences, je doposiaľ jediným povoleným liekom na liečbu nového typu koronavírusu. Americký prezident Donald Trump v utorok vyhlásil, že od kalifornskej firmy kúpil takmer celé zásoby tohoto lieku.... Čítať ďalej
02 | 07 | 2020 | Jaroslav Fabok